Za najsiromašnije zemlje 250 miliona doza vakcina iz COVAX-a

Sistem COVAX očekuje da će tokom sljedećih šest do osam sedmica dobiti 250 miliona doza vakcina protiv COVID-19 koje su donatori namijenili najsiromašnijim zemljama svijeta, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

COVAX, koji bi takvim državama trebao omogućiti besplatne vakcine, a finansiraju ga i doniraju bogatije zemlje, dosad je distribuirao 152 miliona doza u 137 siromašnijih država, prenosi  AFP.

U sedmičnom izvještaju objavljenom u srijedu, WHO ističe da je na nedavnom sastanku UN-ovog tima za krizne situacije obznanjeno da će se sistemu COVAX “donirati povećan broj doza vakcina, što će u idućih šest do osam sedmica osigurati 250 miliona dodatnih doza.”

Indijski institut Serum, veliki proizvođač vakcina farmaceutske kompanije AstraZenece, u početku je trebao imati vodeću ulogu u isporuci vakcina u sklopu sistema COVAX, ali je zbog naglog širenja pandemije u toj zemlji službeni New Delhi zabranio izvoz da bi zagarantovao suzbijanje širenja korona virusa na području Indije.

Stoga COVAX sve češće ovisi o donacijama najbogatijih zemalja svijeta koje su kupile više doza vakcina nego što im je zapravo potrebno.

“Globalna potražnja za vakcinama daleko premašuje ponudu, a milioni najugroženijih ostaju nezaštićeni. Znamo da je vakcinisanje naša najbolja zaštita od svih novih varijanti”, rekao je Seth Berkley, čelnik Udruženja za vakcine (Gavi).

Gavi je, uz WHO i Koaliciju za inovacije u području pripravnosti za epidemije (CEPI) jedan od partnera sistema COVAX.

WHO neprestano osuđuje nejednakost u pristupu vakcinaciji između stanovnika siromašnih zemalja i onih bogatih.

Akcija vakcinisanja protiv COVID-19 u srijedu je najavljena u Tanzaniji. Burundi, Eritreja, Haiti i Sjeverna Koreja jedine su zemlje u kojima dosad još nije ni započela kampanja vakcinisanja.

Tanzanija je u subotu u sklopu sistema COVAX dobila više od milion doza vakcina Johnson&Johnson. Donator su Sjedinjene Američke Države.

Pozivajući se na New York Times, mlada aktivistica Greta Thunberg napisala je da je dosad 84 posto doza primijenjeno u zemljama s visokim i višim srednjim dohotkom, a 0,3 posto iskorišteno je u državama s niskim dohotkom.

(FENA) B.D.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU