Za pet mjeseci izvršeno 1.717 brzih kontrola i otkrivena 362 radnika na crno

Za pet mjeseci izvršeno 1.717 brzih kontrola i otkrivena 362 radnika na crnoProvodeći aktivnost inspekcijskog nadzora inspektori Porezne uprave Federacije BiH su na području Federacije BiH u periodu januar-maj 2022. godine izvršili ukupno 1.717 brzih kontrola tzv. akcija, u cilju suzbijanja sive ekonomije i sprečavanja rada na crno. Kontrolama su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju različite uslužne djelatnosti. 

U izvršenim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su ukupno 362 neprijavljena radnika, 414 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 72 objekata koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 107 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja nadležnog organa zapečaćena su 204 poslovna objekata koji nisu otvoreni dok poslodavci zatečene radnike koji su radili na crno nisu prijavili u Jedinstveni sistem koji se nalazi u Poreznoj upravi i dok nisu otklonili ostale utvrđene nepravilnosti. U 745 kontrola izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 1.968.322 KM.

U 14 slučajeva, zbog ometanja inspektora u vršenju službene radnje,  inspekcijski nadzori su završeni uz asistenciju policije.

Kontrola zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanje sive ekonomije bit će nastavljena i u narednom periodu. Porezna uprava poziva  građane, ako imaju saznanja o radu na crno, ali i drugim nepravilnostima, da prijavu mogu anonimno dostaviti putem:

-e-maila: [email protected] i [email protected],

-SMS poruke na broj mobitela 061 724 610,

-besplatnog poziva na broj 080 020 333 i

-pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.

Porezna uprava Federacije BiH

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU