Za početak imunizacije potrebno je 1,2 miliona doza koje trenutno niko ne traži

0Vakcine u BiH dolaze na kapaljku – još uvijek nedovoljno da bi značajnije izmijenile razvoj pandemije i smanjile stopu smrtnosti

Prve vakcine iz Covax mehanizma (Pfizer iz SAD-a ) u Bosnu i Hercegovinu dopremljene su tek 25. marta. Ministrica civilinih poslova BiH Ankica Gudeljević tada je rekla kako se uskoro očekuju i nove količine vakcina:

-Sljedeća vakcina je AstraZeneca koja stiže u BiH oko 22. ili 23. aprila i to je 81.600 doza – rekla je 25. marta, piše Žurnal.

Šesnaestog aprila više se ne govori o 22. ili 23. martu. Sada se „prva isporuka“ očekuje „krajem aprila i početkom maja“, a druga unutar pet sedmica nakon navedene isporuke – stoji u zvaničnom saopštenju Ministarstva civilnih poslova BiH.

Vakcine u BiH dolaze na kapaljku – još uvijek nedovoljno da bi značajnije izmijenile razvoj pandemije i smanjile stopu smrtnosti. Nema jedinstvenog registra o broju vakcinisanih. Ne postoji statistika o tome koliko se tačno Bosanaca i Hercegovaca vakcinisalo u Srbiji, u stranim organizacijama u BiH ili na neki treći način došlo do vakcina – u državi ili izvan nje.

STIGLO OKO 140 HILJADA DOZA VAKCINA

U BiH je do sada stiglo nešto više od 140 hiljada doza vakcina – putem Ministarstva civilnih poslova i donacija od drugih zemalja. Prije dva dana Srbija je najavila još jednu isporuku od 20 hiljada doza AstraZeneca za Republiku Srpsku, a očekuje se i 50 hiljada Sinopharm vakcina koje je donirala Kina. Od ovih 140 hiljada treba odbiti 1.300 vakcina uništenih u Prijedoru zbog prekida hladnog lanca.

Kada je Bosna i Hercegovina putem Ministarstva civilnih poslova, koje je bilo najodgovornije za koordinaciju vakcina putem Covax mehanizma, iskazivala svoje potrebe, došlo se do brojke od milion i 232 hiljade doza. Federacija BiH navela je da joj treba 800 hiljada doza, Republika Srpska 400 hiljada doza, i Distrikt Brčko 32 hiljade doza. Ti brojevi pokazuju koliko smo daleko od potrebne količine.

I raspodjela vakcina u BiH je podijeljena po entitetima i kantonima, pa se nerijetko donira tek jednom kantonu ili jednom entitetu.
U Republici Srpskoj imunizacija je počela 12. februara. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo, u RS su isporučene vakcine Sputnik V (42.000 doza), Pfizer/BiNTech (7.020 doza), AstraZeneca (8.570 doza) i Sinovac (11.020 doza).
Vakcinisano je oko 10 hiljada osoba.

U Federaciji BiH prva isporuka vakcina bila je donacija iz Srbije – 10 hiljada AstraZeneca cjepiva, namijenjenih imunizaciji zdravstvenih radnika. Putem Covax mehanizma isporučeno je 15.200 doza Pfizer cjepiva i 17.100 AstraZeneca, te 17.890 Sinovac (donacija Republike Turske). Kanton Sarajevo dobio je donaciju od Srbije – 10 hiljada AstraZeneca cjepiva.

PLAN CIJEPLJENJA SPREMAN, ALI NEMA VAKCINA

Kada je Ministarstvo civilnih poslova za pripreme za Covax mehanizam zatražilo od entiteta i Distrikta Brčko da iskažu potrebe za količinom cjepiva, u Distriktu su tada procijenili da će im trebati 32 hiljade doza za 16 hiljada stanovnika. Do sada su dobili manje od tri hiljade.

Pristigle vakcine podijeljene su po kantonima, ili opštinama, u zavisnosti u koji entitet su stigle, i proporcionalno broju stanovnika. Prioritet za vakcinaciju su radnici u zdravstvu, zatim hronični bolesnici i starije osobe. Masovna imunizacija trebala bi se odvijati po Planu cijepljenja protiv Covid-19. Ovaj plan Federalna vlada usvojila je u januaru ove godine, uz stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo Federacije. Usvojena je treća verzija plana, a njegov cilj je pružiti okvir za cijepljenje protiv COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Sa početkom imunizacije, kada je distribucija vakcina bila otežana u većini svjetskih zemalja, opravdanja domaćih zvaničnika kako ih je teško nabaviti na tržištu i mogla su imati uporište. Ali krajem aprila, kada u najbližem susjedstvu imamo države koje čak i počinju proizvoditi vakcine, doniraju ih, u njihovoj distribuciji govore o milionima doza, nesposobnost domaće vlasti potpuno je očigledna.

Prvo je bio zadužen državni vrh, zatim se nabavka „spustila“ na entitete, pa se mjesecima tražio model kupovine, da bi se sada ispostavilo da vakcine mogu kupiti zapravo svi koji žele i znaju – bez obzira na nivo vlasti. Federalna vlada formirala je pa raspustila tim za nabavku, i sada se od njihovog 24-satnog angažmana, kako to voli reći premijer Fadil Novalić, malo toga očekuje.

Iako je u BiH došao relativno mali broj doza, već ima posla i za tužioce – u Prijedoru je nakon propadanja 1.300 doza istragu o ovom slučaju počelo Okružno javno tužilaštvo.

Fokus.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU