13.8 C
Sarajevo
Utorak, 4 listopada, 2022

Za vlasnike iPhonea: Nova opcija neke će oduševiti, a nekima zakomplikovati život

Dijeljenje fotografija na iPhoneu ili iPadu trebalo bi uskoro postati lakše zahvaljujući novim karakteristikama Appleovog operativnog sistema iOS. 

Ali, one dolaze i s nekoliko potencijalno nezgodnih strana.

Izdanje iOS 16, predstavljeno tokom konferencije WWDC. Između ostalog, kao novitet donosi dijeljenu galeriju fotografija, osmišljenu kako bi olakšala (pa i automatizirala) dijeljenje fotografija s odabranom skupinom do pet osoba (obično članova obitelji ili bliskih prijatelja).

Spašavanje zajedničkih uspomena

iCloud Shared Photo Library omogućava spašavanje zajedničkih uspomena na jednom mjestu.

Može se birati šta želite podijeliti, a šta zadržati za sebe, kao i napraviti originalan izbor slika na bazi postavljenih kriterija kao što su datum i ko se nalazi na fotografiji.

Nakon određivanja početnih postavki, fotografije možete dodavati ručno ili upotrijebiti postavku koja će to učiniti automatski.

Među tim postavkama je nova alatka u aplikaciji za kameru koja, kad je uključite, šalje svaku fotografiju automatski u dijeljenu galeriju kako bi je svi kojima je dostupna mogli odmah vidjeti.

  najbolji filmovi u 2020. godini

Koji su nedostaci

Jednom kad ga dodate, sadržaj dijeljene galerije pojavit će se među uspomenama, izdvojenim fotografijama i u widgetima za fotografije svih članova grupe. 

Svaki član te grupe može dodavati, uređivati i brisati fotografije u dijeljenoj galeriji.

Naime, ako ne pripazite lako se može dogoditi da, na primjer, vašim roditeljima automatski bude proslijeđene fotografije koje biste radije zadržali za sebe. 

Također, problem mogu predstavljati članovi grupe skloni dijeljenju svega i svačega, koji vas i ostale mogu zatrpati sadržajima koje ne želite vidjeti.

S druge strane, mogući su sukobi oko toga što treba zadržati, a što obrisati iz zajedničke galerije. To neće uvijek biti jednostavno u situaciji kad svi imaju iste ovlasti i razinu pristupa, piše Forbes.


pressmediabih.com

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Supported by TNT Grupacija
TNT Portal
TNT Portalhttp://tntportal.ba
TNT Portal donosi najnovije vijesti uz oglase za posao i zanimljive sadržaje kao što su recepti, horoskop, sanjalica, kvizovi i radio stanice.
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU