Zabrana korištenja riječi ‘šehid’ ukinuta na Facebooku i Instagramu

Meta kompanija je jučer najavila ukidanje opće zabrane riječi “šehid” nakon godinu dana revizije od strane njenog nadzornog odbora, prema Reutersu.

Riječ “šehid” zapravo označava mučenika, osobu koja je umrla izvršavajući religijske obaveze ili tijekom ratovanja u ime religije.

Meta je dugi niz godina bila kritizirana zbog svog tretiranja sadržaja koji se odnosi na Bliski istok. Studija iz 2021. koju je sama Meta naručila otkrila je da je Metin pristup imao “štetan utjecaj na ljudska prava” Palestinaca i drugih korisnika koji govore arapski.

Kritike su eskalirale od početka rata između Izraela i Hamasa u listopadu prošle godine. Nadzorni odbor je započeo reviziju prošle godine jer je riječ rezultirala više uklanjanja sadržaja na platformama kompanije nego bilo koja druga riječ ili izraz. Meta je matična kompanija Facebooka i Instagrama.

Revizijom je utvrđeno da Metina pravila o riječi “šehid” nisu uzela u obzir raznolikost značenja te su rezultirala uklanjanjem sadržaja koji nije promovirao nasilne radnje. Nadzorni odbor je pozdravio odluku Mety, navodeći da je Metina politika rezultirala cenzurom milijuna ljudi na njenim platformama.

Objava Ukinuta zabrana korištenja riječi “šehid” na Facebooku i Instagramu pojavila se prvi puta na PressMedia.

Izvor: ( pressmediabih.com / TNTPortal.ba )
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU