ZABRANA KRETANJA U BIH/ Kako će penzioneri do svojih penzija?

Približava se 5. april kada bi penzionerima trebala biti isplaćena penzija u FBIH. Mnogi penzioneri zabrinuti su jer zbog zabrane kretanja starijim od 65 godina neće biti u mogućnosti otići do banke po svoje penzije.

„To je problem kojeg smo svjesni i sigurno ćemo naći rješenje“, kratko je poručila ministrica finansija FBiH i zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević.

Muku muče i penzioneri USK-a, a predsjednik Udruženja penzionera USK Mirsad Terzić ističe da za sada nema potpunih informacija, ali se nada će se ovaj problem riješiti u narednim danima.

Prema riječima Redže Mehića, predsjednika Saveza udruženja penzionera Federacije BiH, dobijene su garancije direktora Federalnog zavoda PIO da distribucija penzija neće doći u pitanje i da će se pronaći najbolji modus. Kako ističe, problem su penzije koje penzioneri dobijaju preko banaka jer ne smiju izaći, a važno je da ostanu kući. ” Prvi prijedlog je da banke preko pošte ili svojih aktivista pošalju penzije penzionerima. Drugi prijedlog je da se srodnicima daju ovlaštenja pa da oni preuzmu penzije”, istakao je Mehić.

Podsjećamo, Federalni zavod PIO obavijestio je penzionere da do 31. 5. 2020. nisu u obavezi podizati penzionerske čekove u bankama. Penzionerima koji u tom periodu ne podignu čekove neće biti obustavljena isplata penzije.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU