Zaev odustao od vanrednih izbora i vratio se rekonstrukciji vlade

Premijer Sjeverne Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev izjavio je večeras da neće biti prijevremenih parlamentarnih izbora i najavio rekonstruciju vlade, koja će biti završena do kraja juna. Nakon sjednice Centralnog odbora SDSM koja je održana u Ohridu, Zaev je rekao da je najviše partijsko tijelo odlučilo da se nastavi sa procesom rekonstrucije Vlade i najavio da će biti smijenjeno najviše osam ministara i više od 20 direktora javnih institucija.

“Vraćamo se rekonstrukciji i biće promijenjeno ne više od osam ministara, što je jedna trećina vlade. Vjerujem da ću do kraja sedmice moći da saopštim imena novih i onih koji se mijenjaju, da bi parlament već početkom naredne sedmice mogao da diskutuje i odlučuje o njima. Paralelno sa odlukama o novim ministrima i zamjenicima slijedi i razrješenje više od 20 direktora državnih institicija i imenovanje novih. Očekujem da do kraja mjeseca zavšimo sa formalnostima rekonstrukcije vlade”, rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

Zaev je istakao da se na rekonstrukciju ide nakon što su dobijena uveravanja da će Sjeverna Makedonija konačno u oktobru dobiti  datum za početak pregovora sa EU, pa je važno da vlada u punom kapacitetu produži sa reformama.

“Dva ili tri mjeseca (odlaganaj dobijanja datuma) nisu toliko važna. Drago mi je da je i Bundestag to preko poslanika potvrdio. Sve to nas od nas zahtjeva da skratimo vrijeme za bilo koje političke promjene i da donesemo odluke koje su najcjelishodnije za državu i građane, a to je da se završe promjene“, rekao je Zaev.

Na sjednici Centralnog odbora SDSM izabano je 16 novih članova Izvršnog odbora vladajuće stranke, ali nisu birani potpredsjednici koji razrješeni na prethodnoj sjednici.

federalna.ba/Beta

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU