Zahtjevi da se ubistvo žena tretira kao femicid, a ne nasilje u porodici i dalje na čekanju

Ubistva žena koja počine muškarci – širom svijeta se sve češće procesuiraju kao zločini iz mržnje, ali u Bosni i Hercegovini to još nije praksa. Prošle godine u nekoliko gradova BiH održane su protestne šetnje na kojima je traženo da se uvede novo krivično djelo – femicid – da bi kazne bile povećane. 

SOS telefoni organizacija koje se bave zaštitom žena usijali su se od lockdowna tokom pandemije Kovida-19. Nasilje nad ženama je u porastu, a sve je više slučajeva koji se završavaju ubistvom. 

“U posljednje vrijeme zaista smo svjedoci najsurovijih i najbrutalnijih ubistava žena, čak ni trudnice nisu pošteđene. Imali smo slučaj u Srbiji, prošle godine u Tuzli, prije nekoliko godina i u našoj Bijeljini”, ističe Mirzeta Tomljanović iz Sigurne kuće u Bijeljini.

Tretirati ubistvo žena kao kazneno djelo femicid, a ne nasilje u porodici – zahtjev je koji još od protestnih šetnji u 13 lokalnih zajednica u BiH prošle godine čeka odgovor nadležnih.

“Ja mislim da se mora izmjeniti krivično zakonodavstvo i da se femicid mora ugraditi u zakonodavstvo kako bi se počinioci sankcionisali, jer će to prevenirati buduće situacije femicida u BiH”, smatra Vildana Džekman iz Udruženja “Cure”.

Dok su policijske statistike sve crnje i pokazuju da je sve više žena izloženo nasilju i da je riječ o sve mlađim osobama, psiholozi smatraju da je femicid daleko širi fenomen od onog što je predstavljeno u javnosti. 

“To je donekle jedan fenomen, nepoželjna društvena pojava koja je postojala oduvijek, ali se posljednjih godina sve više priča o tome. To je mržnja nad ženama i počinjeno ubistvo nad osobama koje su ženskog pola, samo zato što su osobe ženskog pola”, naglašava psiholog Radmila Tubić.

Bilo da izaberu kriminalizovati femicid ili koristiti postojeće zakone rigoroznije, bosanskohercegovačke vlasti moraju reagovati brže i odlučnije da spriječe nova ubistva žena, kažu naše sagovornice.

“Ja mislim da se mi kao društvo više bavimo posljedicama, a malo je prevencije. Mislim da treba raditi na prevenciji od najranijeg uzrasta”, navodi Mirzeta Tomljanović.

Najduža izrečena kazna za femicid u Bosni i Hercegovini za period od 2017. do 2021. godine je 30 godina, a najkraća jedna godina za pokušaj femicida. Na kaznu zatvora osuđen je 31 počinilac.

bhrt

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU