Zakon o visokom obrazovanju u TK uskladiti s odredbama Okvirnog zakona

Zakon o visokom obrazovanju neophodno je uskladiti s odredbama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini – rečeno je na današnjem sastanku premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića s grupom profesora Univerziteta u Tuzli koji su uputili zakon na ocjenu ustavnosti.

Radi se o profesorima Amri Odobašić, Suadu Kunosiću, Muhamedu Mehmedoviću i Edinu Pjaniću.

-Usklađivanje Zakona je i naša obaveza koja proističe iz Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je utvrđena određena suprotnost u propisanoj proceduri izbora rektora Univerziteta i mi ćemo nastojati da tu obavezu ispunimo i prije roka od šest mjeseci koliko je predviđeno odlukom Ustavnog suda. Ne treba ići u revoluciju, ali se izmjene i harmonizacija trebaju provesti što prije, sa što manje eventualnih negativnih efekata – rekao je premijer Tulumović.

Ističe da je zajednički cilj svih subjekata uključenih u ovu tematiku napredak i razvoj Univerziteta u Tuzli.

Ustavni sud je u julu zaključio da je, između ostalog, uslovljavanje imenovanja rektora univerziteta od senata prethodnim davanjem saglasnosti senatu od upravnog odbora univerziteta u suprotnosti sa Okvirnim zakonom, kojim je utvrđeno da rektora univerziteta bira senat kao najviše akademsko tijelo.

Uz harmonizaciju propisa i stvaranje pravnog ambijenta povoljnog za razvoj Univerziteta, učesnici sastanka su se složili da treba sagledati mogućnosti za aktiviranje fonda za nauku, čime će se osigurati i sredstva neophodna za finansiranje naučno-istraživačkih projekata, a čija je realizacija neophodna za razvoj i napredovanje Univerziteta na rang ljestvicama.

-Smatramo da je zdrav, jak i autonoman Univerzitet u Tuzli zajednički cilj kako Univerziteta i profesora, tako i Vlade, studenata i svih stanovnika našeg kantona, a u tom ambijentu Univerzitet može i mora osigurati svoj napredak i razvoj – naveli su profesori, saopćeno je iz Vlade TK.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU