-14.3 C
Sarajevo
Utorak, 25 siječnja, 2022
Još

  Zakon o visokom obrazovanju u TK uskladiti s odredbama Okvirnog zakona

  Zakon o visokom obrazovanju neophodno je uskladiti s odredbama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini – rečeno je na današnjem sastanku premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića s grupom profesora Univerziteta u Tuzli koji su uputili zakon na ocjenu ustavnosti.

  Radi se o profesorima Amri Odobašić, Suadu Kunosiću, Muhamedu Mehmedoviću i Edinu Pjaniću.

  - Oglašavanje -

  -Usklađivanje Zakona je i naša obaveza koja proističe iz Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je utvrđena određena suprotnost u propisanoj proceduri izbora rektora Univerziteta i mi ćemo nastojati da tu obavezu ispunimo i prije roka od šest mjeseci koliko je predviđeno odlukom Ustavnog suda. Ne treba ići u revoluciju, ali se izmjene i harmonizacija trebaju provesti što prije, sa što manje eventualnih negativnih efekata – rekao je premijer Tulumović.

  Ističe da je zajednički cilj svih subjekata uključenih u ovu tematiku napredak i razvoj Univerziteta u Tuzli.

  Ustavni sud je u julu zaključio da je, između ostalog, uslovljavanje imenovanja rektora univerziteta od senata prethodnim davanjem saglasnosti senatu od upravnog odbora univerziteta u suprotnosti sa Okvirnim zakonom, kojim je utvrđeno da rektora univerziteta bira senat kao najviše akademsko tijelo.

  Uz harmonizaciju propisa i stvaranje pravnog ambijenta povoljnog za razvoj Univerziteta, učesnici sastanka su se složili da treba sagledati mogućnosti za aktiviranje fonda za nauku, čime će se osigurati i sredstva neophodna za finansiranje naučno-istraživačkih projekata, a čija je realizacija neophodna za razvoj i napredovanje Univerziteta na rang ljestvicama.

  -Smatramo da je zdrav, jak i autonoman Univerzitet u Tuzli zajednički cilj kako Univerziteta i profesora, tako i Vlade, studenata i svih stanovnika našeg kantona, a u tom ambijentu Univerzitet može i mora osigurati svoj napredak i razvoj – naveli su profesori, saopćeno je iz Vlade TK.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO