15.5 C
Sarajevo
Petak, 9 prosinca, 2022

Zakon stupio na snagu, uvećane naknade za sve porodilje u ZDK-u početkom novembra

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom Zeničko-dobojskog kantona stupio je na snagu 3. septembra ove godine, ali će se primjenjivati retroaktovno od 1. septembra – kazala je u razgovoru za Fenu ministrica rada i socijalne skrbi ZDK-a Azra Sinanović.

Ministarstvo je, međutim, već nakon utvrđivanja samog teksta tog zakona obavijestilo sve prvostepene organe, odnosno centre i nadležne službe socijalne zaštite da poduzmu aktivnosti te izvrše reorganizaciju poslova i zadataka kako bi se pravovremeno pristupilo provedbi.
 
Skupština ZDK-a spomenute je izmjene usvojila na sjednici od 24. augusta ove godine, a u skladu s početkom augusta usvojenim rebalansiranim budžetom ZDK-a u kojem je osiguran novac za isplatu porodiljnih naknada zaposlenim i nezaposlenim porodiljama u identičnom iznosu od po 1.000 KM mjesečno, najduže 12 mjeseci ili do povratka zaposlenih majki na posao.
 
– Danom stupanja na snagu ovog zakona, Ministarstvo je dostavilo Upute o postupanju u primjeni, kao i nove obrasce za podnošenje zahtjeva. Sve porodilje koje podnesu zahtjev u periodu od 60 dana od dana primjene zakona moći će ostvariti naknadu plaće ili pomoć u iznosu od 1.000 KM – navela je ministrica Sinanović.
 
Prvostepeni organi po službenoj su dužnosti obavezni da u roku od 45 dana, od dana stupanja na snagu izmijenjenog zakona, izvrše zamjenu rješenja.
 
-Trenutno, prvostepeni organi mijenjaju važeća rješenja i prema propisanim procedurama će izvršiti trebovanja sredstava. Ovisno o prispjelim trebovanjima potrebnih sredstava centara za socijalni rad i nadležnih službi, zavisi i dinamika isplata naknada i pomoći.  
Sve porodilje koje dobiju rješenje u septembru, moći će očekivati i isplatu naknada i pomoći početkom novembra, a eventualno i ranije – najavljuje Sinanović.

Prvostepeni organi trenutno su, dodaje, u postupku zamjene rješenja za 1.258 porodilja koje su u radnom odnosu te 207 rješenja porodilja koje nisu u radnom odnosu, a što je ukupno 1.465 porodilja.

  (FOTO/VIDEO) Kenan Mačković otvorio “Acoustic Fest Travnik”

-Međutim, s obzirom da je novo zakonsko rješenje znatno povoljnjije i da je otvorena mogućnost da pravo ostvare sve porodilje koje imaju djecu uzrasta do godine dana, očekujemo da bi oko 3.200 porodilja moglo ostvariti propisanu naknadu u iznosu 1.000 KM mjesečno – ističe resorna ministrica.

Prvostepeni organi, kazala je, pravovremeno su upoznati te su već pristupili reorganizaciju poslova i zadataka, odnosno iznalaženju boljih tehničkih i drugih rješenja.
 
-Prema našim informacijama, nema poteškoća i rješenja bi trebala biti zamijenjena tokom septembra, dakle prije isteka roka od 45 dana, a kako je to propisano zakonom. Ministarstvo je proslijedilo Uputstvo za postupanje u provedbi ovog zakona te sve obrasce potrebne za podnošenje zahtjeva – napomenula je.

Kantonalni zakon uskladili su sa Zakonom o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine, od 01. 07. 2022. godine, a prava na naknadu mogu ostvariti sve porodilje.

-Sve zaposlene i nezaposlene porodilje, koje ranije nisu ispunjavale uslove za ostvarivanje ovog prava – bilo po osnovu imovinskog cenzusa ili zbog neispunjavanja uslova u pogledu radnog staža ili porodilja nije podnosila zahtjev – sada mogu ostvariti pravo na naknadu od 1.000 KM. Propisani su povoljniji uslovi i iznosi za ostvarivanje navedenog prava te omogućeno da, u izuzetnim okolnostima – smrti majke, napuštanja djeteta…, pravo može ostvariti i otac djeteta ukoliko je prijavljen na evidenciji nadležne službe za zapošljavanje. To do sada nije bilo regulisano – ističe Sinanović.

Pravo na porodiljnu naknadu, dodaje, omogućeno je i ženama povratnicama iz ZDK-a na područje entiteta Republika Srpska, koje će predmetno prava ostvarivati iz Budžeta ZDK-a ako je sjedište njihovog poslodavca na području ZDK-a te ukoliko isto pravo ne mogu ostvariti u mjestima povratka u RS-u, što također u dosadašnoj praksi nije bilo regulisano.

  (VIDEO) PITANJE VIJEKA / Da li je danas svaka djevojka „Savršen proizvod“?

-Te porodilje podnose zahtjev u nadležni centar prema sjedištu poslodavca. Zakonom je propisano i da se porodiljama koje rode blizance, treće i svako slijedeće dijete, novčana pomoć na mjesečnom nivou uvećava za 20 posto za svako novorođeno dijete. Omogućeno je pravo i na zdravstveno osiguranje za porodilje koje nisu u radnom odnosu za vrijeme trudnoće, porođaja i uzrasta djeteta do godinu dana, ukoliko ne mogu biti osigurane po drugom osnovu. Propisano je da se mjesečna naknada roditelja-njegovatelja ne uzima u primanja, kao i to da hranitelj koji je srodnik hranjeniku ne učestvuje u finansiranju njegovog izdržavanja – kaže Sinanović.

ZDK je, podsjeća ona, drugi kanton u FBiH koji je u tekst svog zakona ugradio “reformske odredbe o načinu procjene, podrške i upućivanja djece sa teškoćama u razvoju, u skladu sa Međunarodnom klasifikacijom funkcioniranja, invaliditeta i zdravlja“. To će se realizirati na način da će na području tog kantona jedno stručno tijelo vršiti procjenu djecu i u koordinaciji sa ustanovama zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite prikupljati potrebne podatke te u kontinuitetu “pružati podršku djeci s teškoćama u razvoju – od detekcije poteškoće do 15 godine života djece“.

(FENA) L. A.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU