Zalaskom sunca u petak nastupa mjesec ramazan, prvi dan posta 2. aprila

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u petak, 1. aprila ove godine, nastupa mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u subotu, 2. aprila.

Bajram-namaz je u ponedjeljak 2. maja ove godine.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na prijedlog Uprave za vjerske poslove, donio je Uputstvo o organizaciji vjerskih aktivnosti za vrijeme mjeseca ramazana.

Uputstvom se nalaže da sve vjerske aktivnosti u ramazanu budu isključivo organizirane u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa.

Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice podsjetio je da je, u skladu sa ranijim instrukcijama, posebno težište potrebno staviti na čistoću džamija i higijenske uslove u njima, javlja MINA.

  • Džuma-namaz i hutba će se obavljati kao u vrijeme prije pandemije. Teravih-namaz će se klanjati po vaktiji, 20 rekata. Zatim, u džamijama gdje se obavlja džuma-namaz, odnosno gdje postoje uvjeti, organizirati će se i i’tikaf u zadnjoj trećini ramazana – naveo je Ismail-ef. Smajlović.

Dodao je da se preporučuje organiziranje iftara sa članovima domaćinstva, a da se u slučaju masovnije organizacije, potrebno pridržavati važećih epidemioloških mjera propisanih od nadležnih državnih organa.

  • Ibadete i programe je potrebno organizirati u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa u okolnostima olakšavanja pandemije – zaključio je Smajlović.

Rijaset će putem Media centra Islamske zajednice organizirati jedinstven program povodom obilježavanja značajnijih datuma (Lejletul-bedr, Fethu-Mekke i Lejletul-kadr).

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU