16.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Zamjenica ambasadora SAD-a posjetila Prirodno-matematički fakultet u Tuzli

Zamjenica šefa misije Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ellen Germain posjetila je danas Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli.

Germain je razgovarala s uposlenicima i studentima Fakulteta, te s predstavnicima menadžmenta nekolicine tuzlanskih informatičkih kompanija koje podržavaju razvoj Fakulteta.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Vedad Pašić izrazio je nadu i želju da će narod i vlada SAD podržati razvoj i reformu sistema visokog obrazovanja u BiH, te dati podršku naporima da se mladim ljudima omogući ostanak u Bosni i Hercegovini kroz motivaciju da se bave matematičkim i prirodnim naukama.

Germain je upoznata s potencijalima studijskih programa Fakulteta, odnosno studija biologije, fizike, hemije, matematike i turizmologije, od kojih svi imaju moderna studijska usmjerenja, usklađena za zahtjevima privrede.

Poseban akcenat u diskusiji Germain je dala razvoju informatičkog sektora, iz kojeg i sama dolazi, te se kroz razgovor sa studentima posebno upoznala s mogućnostima studiranja usmjerenja Teorijska kompjuterska nauka na Odsjeku za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta, kojem su poslodavci iz IT sektora širom Tuzlanskog kantona dali bezrezervnu podršku.

Predstavnici tuzlanskih kompanija Cape Ann Enterprises Boston/Tuzla Adnan Mešalić, Leftor d.o.o. Tuzla Vernes Šiljegović i DCCS d.o.o. Tuzla Anel Kalajevac, predočili su iskustva u razvoju svojih kompanija u zadnjim godinama intenzivnog informatičkog razvoja Tuzle, te iskazali zadovoljstvo u zapošljavanju kadra koji proizvodi Fakultet i Univerzitet u Tuzli u cjelini.


4 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
4 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima