ZANIMLJIVO / Evo zašto biste trebali nositi čarape kada spavate

Smatra se da su čarape prvi put korištene u eri drevnih civilizacija od strane Egipćana, Grka i Rimljana.

Iako im je glavna svrha zagrijati noge i učiniti da se cipele osjećaju ugodnije, spavanje s čarapama zapravo može poboljšati vaše fizičko i psihičko zdravlje, piše Bright Side.

Ovo je 5 razloga zbog kojih biste možda trebali razmotriti nošenje čarapa prije odlaska u krevet, a prednosti su prilično iznenađujuće!

Pomažu vam da brže zaspite

Vjerovali ili ne, istraživanja su pokazala da će vam nošenje čarapa noću pomoći da brže zaspite. To je zbog činjenice da nošenje čarapa zagrijava noge. Kad su vam stopala topla, to šalje vašem mozgu poruku da snizi tjelesnu temperaturu, što zauzvrat, znači vašem tijelu da je vrijeme za spavanje.

Čarape mogu spriječiti Raynaudovu bolest

Raynaudova bolest se događa kada krv ne može pravilno cirkulisati. Mogu ga uzrokovati faktori kao što su stres ili hladne temperature. Napad vodi do trenja u tijelu ili iznenadnih bolova i simptoma nalik grčevima. Nošenje čarapa može vam pomoći u sprječavanju Raynaudovih napada regulisanjem vaše unutrašnje tjelesne temperature i držanjem stopala izolovanim.

zanimljivo / evo zašto biste trebali nositi čarape kada spavate
zanimljivo / evo zašto biste trebali nositi čarape kada spavate

Tople čarape mogu vas održati zdravijima

Budući da spavanje s čarapama snižava tjelesnu temperaturu i pomaže vašoj krvi da cirkuliše bolje, imate veće šanse da spavate bolje i zdravije. To vam daje još bolje izglede za taktove u više sati odmora. Više spavanja izjednačava se sa boljim zdravljem, srećom i energijom koja će vas napajati kroz vaš dan.

Oni mogu spriječiti vruće bljeskove

Vruće bljeskalice uglavnom uzrokuju hormonalna neravnoteža u tijelu, jer se kontrola temperature ne može regulisati. Nošenje toplih čarapa noću može pomoći u sprečavanju vrućine, naročito kod žena u menopauzi, jer se poboljšanom cirkulacijom snižava tjelesna temperatura jezgre.

Čarape mogu pomoći ublažavanju suhih topala

Ako imate suha stopala ili ispucale pete, nošenje čarapa može vam pomoći da ih očuvate hidratizovano. Nanesite ulje za tijelo ili hidratantni losion na noge prije odlaska u krevet i dopustite čarapama da rade svoju magiju. Ovu metodu možete koristiti i na rukama! Držeći noge i ruke pokrivene čarapama, zaključajte svu vlagu da ozdravi ispucalu, suhu kožu. (Tuzlanski.ba)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU