Započelo novo brojanje glasova za predsjednika Republike Srpske (VIDEO)

Otvaranje vreća i ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske započelo je danas u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

Centralna izborna komisija (CIK) je na svojoj sjednici prije tri dana odlučila da se ponovo broje glasački listići za predsjednika RS-a.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) Suad Arnautović je povodom različitih interpretacija u javnosti pojasnio da je od 3. augusta izmijenjen Izborni zakon BiH, koji je nametnuo visoki predstavnik. Tim izmjenama je proširen član 6. tačka 7. Izbornog zakona koji je propisao da CIK, kada naređuje po službenoj dužnosti, ima ovlaštenja da naredi Centru za brojanje preduzimanje određenih radnji u cilju ispravnog utvrđivanja rezultata izbora.

Arnautović je naveo da su neutemeljene  kritike i komentari da su nešto uradili nezakonito, napominjući da treba čitati zakon i pratiti odluke CIK-a koje su u skladu sa zakonom. 

– Ovo je jedna tehnička radnja, nema politike, niti nezakonitih radnji. To je sasvim normalna radnja i nas uopšte ne interesuju rezultati izbora. Nas interesuju da one indicije i saznanja koja imamo o paljenju, cijepanju listića, lakiranju i markiranju glasačkih listića, nepravilnom pakovanju osjetljivog izbornog materijala, nedostavljanju vreća sa neiskorištenim glasačkim listićima i drugo… Da sve te činjenice ovdje u Glavnom centru pred očima javnosti utvrdimo i da na bazi tih činjenica donesemo odgovarajuće odluke – istakao je Arnautović.

Napomenuo je da do 22. oktobra, prema zakonskim propisima, rade na utvrđivanju rezultata.

– Mi nismo mogli i ne možemo utvrditi ukoliko postoje neke nejasnoće, problemi. Kad utvrdimo rezultate dat ćemo prostor da se podnose zahtjevi za otvaranje vreća i ponovno brojanje, te tada potvrđujemo rezultate, kad se završe sudske žalbe, tužbe, prigovori, a rok za to je 30 dana od dana održavanja izbora – naglasio je Arnautović.

Direktor Glavnog centra za brojanje Goran Mišković je rekao da će se glasovi prebrojavati u tri smjene, te da su dobro kadrovski popunjeni.

Naglasio je da je Glavni centar za brojanje raspisao tri javna poziva za zapošljavanje, da su izabrani kandidati prošli odgovarajuće obuke, te da je pri njihovom zapošljavaju vođeno računa o spolnoj i nacionalnoj strukturi.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU