Zaposleni Wiener osiguranja realizovali projekat „Boravak za oporavak“

Program korporativnog volontiranja Social Active Day koji je pokrenut od strane Vienna Insurance Group 2011. godine u 30 država u kojima je VIG Grupa prisutna, za jedanaest godina aktivnog sprovođenja ostvario je više od 300.000 sati volonterskog rada zaposlenih.

Wiener osiguranje VIG je u okviru Social Active Day inicijative tokom 2021. godine realizovala projekat „Boravak za oporavak“ u 13 obrazovnih institucija u 12 gradova Bosne i Hercegovine. U okviru dobrovoljno – volonterske aktivnosti, zaposleni Wiener osiguranja su pružili nesebični lični angažman kako bi djeci koja pohađaju produženi boravak u navedenim institucijama omogućili ugodniji boravak.

Naime, studije su pokazale da u produženom boravku učitelji na kreativan način povezuju učenje, rad i igru. Cilj je učitelja u produženom boravku pripremiti učenike za bolje snalaženje u pisanju domaćih zadaća, ponavljanju, uvježbavanju i primjeni naučenog na redovnoj nastavi poštujući pritom skladan emotivan, društveni i psihološki razvoj učenika. Djeca koja ostaju u produženom boravku puno su umornija nego tokom redovne nastave, samim time nemirnija, manje koncentrisana na rad te je na učiteljima da prate djecu i stalno izmjenjuju periode odmora, rada i igre. Problem primjene ovog koncepta jesu prostori u kojima se organizuje produženi boravak, koji su nerijetko klasične učionice sa školskim klupama, bez dodatne didaktičke opreme za predviđene aktivnosti.

„Projekat je bio osmišljen na način da podstakne zaposlene da razmisle kome u svom neposrednom okruženju bi ukazali pažnju i kako da se udruže da naša zajednička podrška ostvari maksimalni sinergijski rezultat. „Boravak za oporavak“ realizovali smo u svim mjestima gdje je Wiener osiguranje prisutno sa poslovanjem, a u projektu je aktivno volontiralo blizu 70% zaposlenih na što sam posebno ponosan. I ove godine smo pokazali individualno zalaganje u kolektivnoj društvenoj odgovornosti po čemu je Social Active Day prepoznatljiv“ – istakao je Borislav Doder, generalni direktor Wiener osiguranja VIG.

Uređenje prostorija produženog boravka uključivalo je različite aktivnosti, od nabavke itisona, školskog pribora i školske literature, nabavke didaktičkih materijala i materijala za krečenje, nabavke i postavke dekoracija za zidove, namještaja i televizora, ukratko – svega što može doprinijeti što boljem uređenju prostorija za produženi boravak te ugodnijem boravku za djecu.

U prethodnim godinama kolektiv Wiener osiguranja VIG je učestvovao volonterski u humanitarnim maratonima, farbanju ograda osnovnih škola, proljetnom čišćenju grada, pripremi obroka, pomaganju sa učenjem djeci iz Doma za nezbrinutu djecu „Rada Vranješević“. Posebno smo ponosni na uspjeh aktivnosti pod nazivom „Dan za knjigu“ u kojoj je 2020. godine učestvovalo više od 60% zaposlenih Wiener osiguranja VIG.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU