-9.5 C
Sarajevo
Subota, 22 siječnja, 2022
Još

  Zarif: Iran će dodatno umanjiti obaveze iz nuklearnog sporazuma

  -

  Iran će poduzeti još jedan korak ka umanjenju obaveza iz istorijskog nuklearnog spoeazuma iz 2015. godine – izjavio je u subotu iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, ne pojašnjavajući o kojem je koraku riječ, javila je iranska novinska agencija ICANA.

  Iran je u više navrata najavljivao da će umanjiti svoje obaveze iz sporazuma u fazama i da bi se na kraju mogao čak i u potpunosti povući iz njega ukoliko preostale potpisnice ne pronađu načine da zaštite njegovu ekonomiju od američkih sankcija. Washington se povukao iz sporazuma u prošloj godini.

  – Treći korak u umanjenju obaveza (iz nuklearnog sporazuma) bit će proveden u trenutnoj situaciji. Tvrdimo da, ukoliko (sporazum) ne bude u potpunosti proveden od drugih strana, mi ćemo ga također provesti na isti, nedovršeni način. I naravno da su sve te akcije unutar okvira (sporazuma) – kazao je Zarif.

  Prošlog je mjeseca Iran zaprijetio ponovnim pokretanjem deaktiviranih centrifuga i pojačanim obogaćivanjem urana do 20 posto, u još jednom potezu koji ga udaljava od nuklearnog sporazuma.

  Iranski zvaničnici tvrde da su svi iranski potezi na umanjenju obaveza iz nuklearnog sporazuma reverzibilni sve dok preostale potpisnice budu poštovale svoje obaveze.

  Strahovanja od bliskoistočnog rata s globalnim posljedicama u porastu su otkako se američki predsjednik Donald Trump povukao u prošloj godini iz nuklearnog sporazuma i obnovio brojne sankcije Tehernu s ciljem da ga prinudi na ustupke.

  Sjedinjene Države u srijedu su uvele sankcije i Zarifu lično, blokirajući njegovu imovinu i interese u SAD-u, iako Zarif tvrdi da ih ne posjeduje.

  On je dodao na dobrotvornom skupu u petak navečer da je ponosan što ga je sankcionirala Amerika zbog odbrane prava iranskog naroda, javila je iranska novinska agencija IRIB, prenosi Reuters.

  (FENA) L.A.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  spot_img
  Možda vas zanima I OVO