Zašto je kafa sve skuplja i koliko dugo će to biti slučaj?

zašto je kafa sve skuplja i koliko dugo će to biti slučaj?

U Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) su obrazložili zašto je kafa sve skuplja i koliko dugo bi to moglo još trajati.

Veleprodajne cijene Arabika kafe ove godine su se udvostručile. Ova sorta kafe čini 60 posto od ukupnog svjetskog tržišta kafe. Skuplja je i manje kvalitetna Robusta kafa, sorta koja se koristi u proizvodnji instant kafe. Njena cijena je najviša u posljednjih 10 godina.

Nekoliko je razloga zašto je kafa poskupila. Tokom pandemija koronavirusa desila se nestašica kontejnera za brodski prijevoz roba. Time je usporena trgovina kafom.


zašto je kafa sve skuplja i koliko dugo će to biti slučaj?

U Brazilu, koji je najveći svjetski uzgajivač Arabika kafe, desili su se mrazevi i suše na poljima na kojima se kafa uzgaja. Etiopiji, koja je također veliki uzgajivač Arabike, prijeti građanski rat. U Vijetnamu, koji je lider u uzgoju Robusta kafe, se povećava broj zaraženih koronavirusom, što se odražava na proizvodnju.

Poskupljenje veleprodajne cijene kafe ne znači da će ona odmah poskupiti u maloprodaji. Međutim, proizvođači ovog napitka se suočavaju sa sličnim problemima kao i proizvođači hrane.

Osim toga, sirovine i energija potrebni za proizvodnju su skuplji. Stručnjaci očekuju da će se rast cijena kafe nastaviti najkasnije do 2023.


zašto je kafa sve skuplja i koliko dugo će to biti slučaj?
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU