ZAŠTO JE MAGARAC SVETA ŽIVOTINJA MEĐU SRBIMA? Božansko biće obilježeno ovim znakom iza kojeg stoji biblijska priča koja će vas natjerati na suze (FOTO)

U svakodnevnom govoru pri pominjanju ove životinje značenje se najčešće vezuje za ono poznato „tvrdoglav si kao magarac/mazga“. Svima nam je dobro poznata činjenica da u jednom trenutku magarac može biti izuzetno ljupko i posvećeno stvorenje, dok već u drugom ispoljava emocije na totalno drugom spektru – biva lijen i tvrdoglav.

Kako je ekipa našeg portala prije nekoliko dana bila u posjeti Raši Damjanoviću (17) iz Prijedora, koji ima farmu magaraca, oduševljenost ovim ljupkim životinjama nas je nagnala da istražimo jednu zanimljivu stvar koju nam je ispričao ovaj dječak.

U razgovoru sa Radovanom, između ostalog, on nam je pomenuo nešto od čega smo se naježili, a tiče se simbolike ove životinje u našoj tradiciji i kompletnom hrišćanstvu.

– Magarac je kod Srba sveta životinja. Grijeh na bilo kakav način povrijediti je, a kamoli ubiti je. Svako magare na sebi ima krst, stoga obilježena ovim svetim znakom ona je zaštićena – rekao je Radovan.

Naime, istinski, duž leđa ove životinje možete vidjeti jedan krst koji se proteže od glave do repa, što se da vidjeti na fotografijama.

zašto je magarac sveta životinja među srbima? božansko biće obilježeno ovim znakom iza kojeg stoji biblijska priča koja će vas natjerati na suze (foto)
zašto je magarac sveta životinja među srbima? božansko biće obilježeno ovim znakom iza kojeg stoji biblijska priča koja će vas natjerati na suze (foto)

Simbolika magarca u hrišćanstvu

Tradicija nas uči da je magarac u prošlosti ipak zauzimao značajno mjesto u mnogim kultovima i mitovima širom svijeta, ne samo u hrišćanstvu. Recimo u grčkoj mitologiji, zanimljiv je primjer i kralja Midasa koji je za kaznu od boga Apolona dobio magareće uši.

Magarci su veoma često pominajni u Svetom Pismu, a vjerovatno najpoznatija simbolika jeste ulazak Isusa Hrista u Jerusalim upravo na magarcu.

U hrišćanstvu ova životinja zauzima veoma bitno mjesto i zabilježeno je da se u Starom i Novom zavjetu pominje preko 170 puta. Čak, Bog je ovoj životinji i dao mogućnost govora što govori kakav status magare ima u hrišćanstvu. Prva životinja bila je zmija, pod kontrolom đavola, koja je prevarila Evu da ne poštuje Boga.

Bibilijski mit o magarcu i sjenci krsta

Pominje se da je jedan isti magarac vjerno pratio Isusa Hrista od njegovog rođenja do smrti. On je uz vola bio na rođenju Isusa Hrista, i na magarcu je pred Herodom bježao u Egipat. Na magarcu on pobjednički ulazi u Jerusalim na Cvijete i biva dočekan kao Mesija. Njegov izbor magarca umjesto konja bio je Božji način da kaže da je došao kao kralj koji će služiti i spašavati potlačene. Magarac se ožalostio kada je ugledao Isusa Hrista na krstu, i okrenuo se leđima kako ne bi gledao, ali ga nije mogao ostaviti. Sjenka krsta pala je na ramena i leđa magarca, koji je sve vrijeme stajao pod njim, bolno njačući zbog Hristovih muka. Krst se nalazi i danas na magarcima kao svjedočanstvo o ljubavi i predanosti magarca.

zašto je magarac sveta životinja među srbima? božansko biće obilježeno ovim znakom iza kojeg stoji biblijska priča koja će vas natjerati na suze (foto)
foto: aloonline.ba

Važno je i napomenuti da su  kroz istoriju izraelskog naroda, magarci su bili simbol rada, mira i ponekad bogatstva, dok su konji bili znak bogatstva, rata, moći i snage vojne sile. Bog je naredio Izraelcima da ne prikupljaju konje svoje države ili da odu u Egipat za njih, a oni su na kraju zanemarili obje zapovijesti. Solomon je imao hiljade konja, štale i razvio veliku trgovinu konjima. Međutim, Bog je obezbijedio svom narodu magarca koji je bio pravi „radni konj“ i prikladniji za predstavljanje i pomoć u životu kojim je Bog želio da Izraelci žive.

Imati puno magaraca u biblijskom svijetu značilo je biti bogat čovjek, a jahanje na magarcu je bila najčešća alternativa pješačenju. Najpoznatija biblijska magarica je Valamova, koja je bila pronicljivija od svog gospodara Valama i čak je progovorila i na taj način spasila svog gospodara od Božje kazne.

zašto je magarac sveta životinja među srbima? božansko biće obilježeno ovim znakom iza kojeg stoji biblijska priča koja će vas natjerati na suze (foto)
foto: unsplash

Iz svega ovoga lako je zaključiti da je magarac, zapravo pametna životinja koju krasi velika upornost, izdržljivost, privrženost i smirenost.

Psihološki posmatrano, magarac nam šalje poruku da je pomaganje drugima čin plemenitosti a ne poniženja, a ono što mi doživljavamo kao magareću tvrdoglavost i neposlušnost je u stvari način na koji se ova životinja bori sa preprekama.

BONUS VIDEO:

ZAŠTO JE MAGARAC SVETA ŽIVOTINJA MEĐU SRBIMA? Božansko biće obilježeno ovim znakom iza kojeg stoji biblijska priča koja će vas natjerati na suze (FOTO) appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU