13 C
Sarajevo
Nedjelja, 4 prosinca, 2022

Zašto nokti na rukama rastu brže nego na nogama?

Jeste li se ikada pitali zašto nokti na rukama rastu brže od noktiju na nogama?

Funkcija nokata je da pomažu u zaštiti od mehaničkih povreda, te od virusa i bakterija. Jedno pitanje i dalje ostaje: zašto je rast na nogama mnogo sporiji od rasta nokta na nogama?

Bright Side otkriva zbog čega je ova pojava normalna:

Ćelijama u našem tijelu trebaju određene stvari da bi rasle, poput energije i hranjivih sastojaka. Dakle, ovi faktori mogu biti glavni razlog ovog sporog rasta.

Postoji još jedan značajan faktor. Naše ruke su smještene mnogo bliže našim srcima. Zbog toga nam do stopala stiže manji protok krvi. To znači da dobijaju manje kiseonika za proizvodnju novih ćelija. Kao rezultat toga, nokti na nogama polako rastu. To bi moglo biti objašnjenje zašto zimi rastu sporije. Što je hladnije, imamo sporiji protok krvi.

nokti
zašto nokti na rukama rastu brže nego na nogama?

Još jedan faktor uzgoja su hranjive tvari. Neki od nas mogu primijetiti da kad počnemo unositi više zdravih hranjivih sastojaka, nokti i kosa počinju brže rasti. U osnovi, ista ideja odnosi se na nokte na nogama. Čim naša cirkulacija tijela u stopalima bude manja, onda noktii na nogama dobivaju manje hranjivih sastojaka.

  Više od mita: Ova legenda bi mogla biti najstarija priča na zemlji!

Zbog ovih faktora rast noktiju je obično u prosjeku 0,03 inča mjesečno (3,47 mm) ili oko desetine milimetra dnevno. A prosječni rast noktiju na nogama je 0,06 inča mjesečno (1,62 mm).

Još jedno objašnjenje je tendencija traumatizacije. Ovo je nedavna teorija koja dopunjuje sve ostale. Pokušajte se sjetiti koliko često ste povrijedili prste i nokte. Možete ih lupati ili traumatizirati tokom manikure. Tada proces popravka započinje koncentriranom brzinom ćelijskog prometa.

Takođe, jedno istraživanje pokazalo je da nokat na malom prstu raste sporije od ostalih.

Ako ste dešnjak, rast nokta na toj ruci je brži nego na lijevoj i obrnuto. To se događa zato što je ta ruka aktivnija.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU