Zašto okorjeli kriminalci pronalaze utočište u BiH?
Okorjeli kriminalci, uglavnom iz zemalja regije, često se kriju u Bosni i Hercegovini, a razlozi su višestruki, pa se tako, između ostalog, vjeruje da oni smatraju da će teže biti locirani zbog nedovoljne saradnje između naših policijskih agencija.

Drugi uzrok je, po svemu sudeći, dvojno državljanstvo koje neki od njih imaju i u ovakvim slučajevima koriste.

U BiH su se, podsjećanja radi, do sada skrivala brojna lica sa potjernica, uključujući i članove ozloglašenih mafijaških klanova, a najsvježiji primjer zabilježen je prije nekoliko dana, kada je ovdje uhapšen Mladen Samardžija, jedan od najtraženijih evropskih bjegunaca, koji ima državljanstvo BiH i Slovenije, pišu Nezavisne.

Iz saopštenja Europola, koje se odnosi na hvatanje Samardžije, može se zaključiti o koliko je “krupnoj ribi riječ”. Bio je, kako se ističe, osumnjičen kao navodni vođa međunarodne organizovane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom kokainom i heroinom u Evropsku uniju, BiH, Crnu Goru i Srbiju.

“Uhapšenu osobu traže slovenačke vlasti i pod istragom je zbog trgovine drogom i pranja novca. Vlasti vjeruju da je osumnjičeni regrutovao saučesnike i obezbijedio im vozila sa namjenski napravljenim skrivenim pregradama za prevoz i prodaju kokaina i heroina. Potom bi zaradu oprali kupovinom nekretnina i luksuznih vozila. Tokom operativnih aktivnosti, organi reda zaplijenili su drogu, oružje i municiju, telefone, vozila, elektronsku opremu i više od 120.000 evra u gotovini”, saopšteno je iz Europola.

Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, kaže da, ako posmatramo zemlje sa aspekta bezbjednosti, one koje razara korupcija, a sudstvo je tromo, dobar su magnet za ljude koji se bave protivzakonitim radnjama.

“Ne treba zaboraviti ni aspekt BiH po pitanju dvojnih državljanstava, koja omogućavaju određenim osobama, koje su optužene, da dočekaju ili ne dočekaju presude, već odu i slobodno se šetaju u drugoj državi”, rekao je Kržalić u izjavi za “Nezavisne novine”.

Stručnjak za bezbjednost Radislav Jovičić ističe da je riječ o pitanju za razmišljanje, a to je kako baš ovdje – na području Banjaluke ili Istočnog Sarajeva, bivaju locirani predstavnici kriminalnih grupa.

“Da li je to zbog dvojnog državljanstva, iza kojeg se kriju kriminalni ljudi, ili je zbog određenih slabijih razmjena informacija na međunarodnom, regionalnom ili unutrašnjem nivou, to je već pitanje za bezbjednosne službe u BiH”, kazao je za “Nezavisne novine” Jovičić, koji je i bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Novinari koji prate ovu oblast kažu da bezbjednosne agencije u BiH moraju jače i brže sarađivati. Takođe je, dodaju, neophodna brža komunikacija s policijskim agencijama u državama regije. To sve, kako ističu, daje prostora kriminalcima da se duže vrijeme kriju na ovim prostorima, a što oni obilato koriste.

Borka Cerić, novinarka crne hronike u “Dnevnom avazu”, takođe primjećuje da se najveći broj kriminalaca, uglavnom iz zemalja regije, obično krije u BiH, a jedan od razloga je dvojno državljanstvo.

“Kriminalci to obilato koriste, jer dobro znaju da naša zemlja ne izručuje svoje državljane. Upravo je Mladen Samardžija, koji je uhapšen na Jahorini, koristio dvojno državljanstvo da se krije u BiH od progona u Sloveniji”, naglasila je Cerićeva u izjavi za “Nezavisne novine”.

Tačno je, dodaje ona, da postoje međudržavni dogovori o izručenju, ali se oni moraju redefinisati kako bi se spriječile zloupotrebe.

“Drugo je povezanost kriminalnih grupa u regiji s grupama u našoj državi. Poznato je iz ranijih slučajeva, ali i najnovijeg kada su uhapšeni Srbijanci Duško Jovanović Giba i Darko Dulović, da kriminalci vrlo lako dolaze do krivotvorenih bh. dokumenata. ‘Kavčani’, ‘škaljarci’, ‘zemunci’, nakon počinjenih zločina, vrlo lako prelaze naše granice, koje su i dalje veoma nezaštićene i to je jedan od problema. Osim toga, u BiH je vidljiv problem u razmjeni informacija, naročito između entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova”, navela je Cerićeva.

   novi.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU