Zašto osećam svrab na licu?

Pregled

Svrab lica može biti krajnje neudoban i da se pojavi iznenada i iznenadi vas. Ali svrab lica nije neuobičajena pojava, i postoje načini da se tretira.

Šta uzrokuje svrab lica?

Uobičajeni uzroci svraba uključuju suvu kožu, sezonske alergije i kontakt kože sa nečim što je iritita. Antibiotici, antigljivični lekovi i lekovi protiv bolova ponekad uzrokuju svrab lica kao svoj neželjeni efekat. Ređe svrab lica potiče od unutrašnjeg stanja, kao što su bolesti jetre, bolesti štitne žlezde, rak ili multipla skleroza. Nutritivni nedostaci, poput nedostatka gvožđa, takođe mogu izazvati svrab. Identifikovanje drugih simptoma koji se javljaju zajedno sa vašim svraba na licu može vam pomoći da otkrijete uzrok.

Evo pet specifičnih scenarija za svrab lica i njihovi najčešći uzroci.

Svrab lica sa osipom

Ako vas svrbi lice zajedno sa osipom ili imate kontaktni dermatitis, možda imate alergijsku reakciju. Kod alergijske reakcije, vaš imuni sistem reaguje na nešto sa čime ste došli u kontakt. Svrab i osip takođe mogu biti uzrokovani kontaktom kože sa iritantom (a da imuni sistem ne reaguje), poput hemikalija za čišćenje, određenih sapuna, kozmetike ili određenih vrsta hrane. Psorijaza, rozacea i perioralni dermatitis mogu da izazovu svrab zajedno sa crvenim kvržicama na licu. Takođe možete osetiti toplotni osip.

Svrab lica bez osipa

Svrab na licu bez osipa može da deluje kao prava misterija. Potražite druge simptoma kako biste otkrili odakle dolazi svrab:

* Ako vas svrbi lice, nema osipa, ali imate problema sa disanjem, imate žućkastu nijansu na očima, uvećane žlezde i dehidrirani ste, odmah bi trebalo da se obratite lekaru. Ovi simptomi mogu ukazivati na probleme jetre, žuticu ili Hodgkinovu bolest.

* Ako vas svrbi lice, nema osipa i nema drugih glavnih simptoma:

– Možda vam nedostaje gvožđa. (Ako se anemija sa nedostatkom gvožđa pojača, simptomi mogu postati izraženiji.)

* Možda imate blagu alergijsku reakciju na nešto novo u vašem okruženju.

* Možda imate najčešći uzrok svraba lica: suva koža.

* Možda ste osetljivi na vodu koju koristite za higijenu. Na primer, tvrda voda (voda sa velikim brojem minerala) može isušiti vašu kožu.

Svrab lica sa bubuljicama

Kvržice akni ponekad uzrokuju svrab – a češanje akni može proširiti bakterije i raširiti akne po licu. Na svrabljive bubuljice može uticati znojenje, kozmetika, začepljene pore ili hormoni. Ako vas lice svrbi, a takođe imate bubuljice ili ciste, možda imate akne vulgaris (redovne akne) ili cistične akne, o kojima treba razgovarati sa lekarom o najefikasnijim tretmanima.

Svrab lica tokom trudnoće

Razvoj svraba na licu zbog trudnoće je retka pojava, ali se dešava. Prekomerni svrab na licu i rukama i nogama može biti simptom stanja koje se naziva akušerska kolestaza. Ovo stanje dolazi bez osipa. Takođe nosi i simptome tamnog urina i blede stolice. Akušerska holestaza obično nastaje oko 30 nedelja trudnoće. Treba da se dijagnostikuje i reši, zato se odmah obratite lekaru ako imate izraženije simptome od blagog svraba tokom trudnoće.

Neuropatski svrab

Neuropatski svrab lica uzrokuju senzori na vašem licu koji detektuju nadražujuće sredstvo tamo gde ga nema. Ovo je poznato kao vrsta senzorne halucinacije. Ponekad neurološka zdravstvena stanja, poput herpes zostera i multiple skleroze, mogu doprineti ovom osećaju svraba.

Kako se leči?

Lečenje svraba na licu variraće u zavisnosti od toga šta ga uzrokuje. Lekar će vam najverovatnije prvo savetovati da prestanete da se češete i dodirujete kožu, jer to može dodatno iritirati epidermis i pogoršati stanje. U nekim slučajevima previše češanja može dovesti do uništavanja kožne barijere i do infekcije.

Evo nekoliko kućnih lekova za svrbež lica:

* Kada osetite da svrab započinje, na lice nanesite hladnu tkaninu ili hladan oblog da biste smirili svrab umesto da ga češete.

* Možete pokušati i da obrišete lice mokrim peškirom ili da operete lice. Ako je uzrok kontaktni iritant, ovo može da ga ukloni sa lica.

* Izađite iz stresne situacije u kojoj se nalazite dok svrab ne popusti. Stres može pogoršati svrab.

* Okupajte se mlakom vodom i poprskajte lice hladnom, čistom vodom bez upotrebe sapuna.

* Kupite antihistaminsku kremu bez recepta koja je bezbedna za upotrebu na licu. Obavezno izbegavajte područje oko očiju kada stavljate antihistaminik. Ako se simptomi pogoršaju nakon upotrebe antihistaminika, prekinite upotrebu i odmah se obratite lekaru.

* Razmislite o kupovini kreme sa hidrokortizonom bez recepta ili umirujućeg losiona. Vaš lekar takođe može da vam da vam prepiše neki tretman i da savetuje promene načina života.

Tretmani obično uključuju:

* hidrokortizonske ili antihistaminske kreme na recept

* inhibitori kalcineurina (imunosupresivi koji ne sadrže steroide)

* antidepresivi

* fototerapija (svetlosna terapija)

Kako sprečiti svrab?

Počnite sa osnovama za negu kože:

* Pijte puno vode da biste ostali hidrirani.

* Operite lice blagim sredstvom za umivanje lica.

* Koristite hidratantnu kremu za lice koja ne začepljuje pore.

Koristite kreme za lice koje nisu hemijski obojene ili aromatizovane. Što je vaša koža suvlja, češće treba da je hidrirate. Svakako, izbegavajte supstance, sastojke ili materijale koji iritiraju vašu kožu. To može uključivati parfimisani sapun ili deterdžent, neke metale u nakitu (poput nikla) i proizvode za čišćenje. Proverite listu sastojaka vaše kozmetike kako biste bili sigurni da lice ne izlažete jakim hemikalijama ili stvarima na koje ste osetljivi. A ako je vaša kozmetika starija od 6 do 12 meseci, razmislite o tome da je zamenite.

Tokom hladnijih meseci, nagle promene toplo-hladno mogu vašu kožu isušiti. Razmislite o upotrebi ovlaživača vazduha da vam koža ne bi postala suva. Takođe razmislite o promeni temperature vode dok se tuširate. Iako vrući tuševi mogu da deluju okrepljujuće, mlaka ili hladna voda idealna je za zaštitu nivoa vlage u koži.

Kada treba da posetite lekara?

Posetite svog doktora ako svrab:

* traje duže od dve nedelje čak i uz upotrebu kućnih lekova i krema bez recepta

* prate ga i drugi simptomi kao što su ekstremni umor, gubitak težine ili uporna temperatura

* odvlači vam pažnju ili ometa vaš svakodnevni život

* rezultira promenama na koži koje izgledaju kao da bi se mogla inficirati.

Kada razgovarate sa lekarom ili dermatologom o svrabu lica, od vas će se možda zatražiti spisak lekova ili suplemenata koje uzimate. Spremite tu listu.

Možete lekaru napomenuti:

* lekove

* hranu

* vaše aktivnosti

* nivo anksioznosti / stresa

* bilo koji drugi faktor koji smatrate da bi mogao biti značajan

Možda će lekar morati da uradi testove da bi utvrdio zbog čega vas lice svrbi:

* Rendgen grudnog koša može se izvesti da bi se isključila kardiovaskularna stanja.

* Može se propisati biopsija kože kako bi lekar mogao da testira zdravlje različitih slojeva kože i da vidi kako koža izgleda na ćelijskom nivou.

* Vaš lekar može takođe da traži analize krvi kako bi utvrdio da li postoji nutricionistički nedostatak ili nepoznata alergija.

Koliko god to bilo teško, za svrab je najbolje da ga ostavite na miru i oduprete se potrebi da ga češete. Većina slučajeva svraba kože može se lečiti hladnim oblogom ili hladnim tušem i neće se vratiti ako izbegnete ono što je izazvalo vašu reakciju. Svakodnevna rutina čišćenja i vlaženja takođe može obuzdati simptome svraba na licu. Ako svrab prate i drugi simptomi i on ne nestane, pozovite lekara ili dermatologa da biste bili sigurni da ne postoji neko drugo zdravstveno stanje zbog kojeg vas lice svrbi.

zašto osećam svrab na licu?

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU