25 C
Sarajevo
Nedjelja, 4 lipnja, 2023

Zašto se kaže: “Laže kao pas”?

Naš jezik prepun je zanimljivih i čudnih izraza i fraza, iako se većina njih koristi vrlo često, rijetko kojem znamo porijeklo, a ponekima je i samo značenje tajna.

Psi su vjerne životinje i ljubitelji ljudi. Često čujemo izraz i da je pas čovjekov najbolji prijatelj, oni su odani, lojalni i rijetko izdaju svoje vlasnike, kako to da se onda upravo oni dovode u vezu sa lažima i neistinom?

“Laže kao pas” je izreka koja je uvriježena na našim govornim prostorima već duže vrijeme. Porijeklo ove pomalo čudne fraze može se vezati za dvije stvari – jedna vodi ka specifičnoj naravi pasa, a druga se ipak veže s engleskim jezikom.

Prema prvoj pretpostavci, ovaj izraz preuzeli smo iz engleskog jezika. Naime, stanovnici engleskog govornog područja imaju izraz “dog lies down on ground, and person lies like a dog“, što znači “pas leži na zemlji, a čovjek isto tako laže”.

Glagol “lie” u engleskom jeziku može označavati i ležanje i laganje, a s obzirom da možemo pretpostaviti da ljudi s ovih prostora nisu znali za to, povezali su laganje sa psom.

Po drugoj teoriji, psi često laju bez ikakvog razloga. Oni psi koji su čuvari tako mogu da laju i kada neko dolazi, ali i bez razloga, kada nema nikoga i nikakve opasnosti na vidiku. Otuda, često se dešavalo da pas laje, a da kada gazda izađe u dvorište i shvati da nije niko došao, te je samim tim zaključak bio da je pas lagao.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU