Zatvorske kazne za dvoje djelatnika MUP-a ŽZH – TNTportal.ba

Pravomoćnom presudom Županijskog suda u Širokom Brijegu Ingrid Miloš i Mario Bašić, djelatnici MUP-a ŽZH, osuđeni su na kaznu zatvora od po sedam mjeseci, priopćeno je iz Tužiteljstva ŽZH.

Nakon što je prethodno u ponovljenom postupku pred prvostupanjskim Općinskim sudom u Ljubuškom, 14. studenoga 2022. donesena prvostupanjska nepravomoćna presuda kojom je optužena Ingrid Miloš oglašena krivom za počinjenje kaznenog djela Krivotvorenje službene isprave iz čl. 389. st. (1) KZ F BiH, a drugooptuženi Mario Bašić da je kao pomagač počinio isto kazneno djelo u svezi sa čl. 33. st. (1) KZ F BiH, te im je izrečena kazna zatvora u trajanju od po sedam mjeseci, na navedenu presudu je uložena žalba od strane obrane, dok je Tužiteljstvo sudu dostavilo odgovor na uloženu žalbu obrane.

Na sjednici vijeća od 16. listopada 2023. godine odlučujući o žalbi Županijski sud donio je pravomoćnu presudu kojom se odbijaju kao neutemeljene žalbe optuženih i potvrđuje presuda Općinskog suda u Ljubuškom od 14. studenoga 2022. godine.

Optužnicom su se teretili da je prvooptužena Ingrid Miloš, kao šefica odjela za kadrovske poslove MUP-a ŽZH, u postupku izbora medijatora državne službe u MUP-u ŽZH, u namjeri da krivotvori službenu ispravu u službeni zapisnik o izboru medijatora, svjesna da sastanak navedenog dana nije uopće održan, unijela neistinite podatke, da je 23. veljače 2015. godine održan sastanak za izbor medijatora, kojem sastanku je nazočilo 98 državnih službenika i namještenika, kao i da je Ana Smoljan dobila 63 glasa, a Ilija Boras 35 glasova, te na taj način da je Ana Smoljan relativnom većinom bila izabrana za medijatora, te takav zapisnik svjesna da se radi o službenoj ispravi s neistinitim podacima potpisala kao i odluku o izboru medijatora.

Drugooptuženi Mario Bašić, po prethodnom dogovoru i u namjeri da Ingrid Miloš pomogne potpisao predmetni zapisnik i odluku kao predstavnik Sindikata djelatnika MUP-a ŽZH, iako isti nije bio predstavnik Sindikata, svjestan da predmetni sastanak nije održan, na koji način je pomogao i omogućio Ingrid Miloš pravljenje službene isprave s neistinitim sadržajem, a koji zapisnik o izboru medijatora i odluka o izboru medijatora su dostavljeni Povjerenstvu za državnu službu ŽZH, koje je dana 25. veljače 2015. godine potvrdilo izbor Ane Smoljan za medijatora državne službe u tijelima državne službe ŽZH, stoji u priopćenju Županijskog tužiteljstva Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijeg.

(www.jabuka.tv)

www.jabuka.tv

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU