Zavod za javno zdravstvo SBK postigao još jedan uspjeh / Dodijeljena akreditacija i certifikat prema standardima sigurnosti i kvaliteta u zdravstvu

Izuzetnim angažmanom svojih zaposlenika Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB je postigao još jedan uspjeh, akreditaciju i cetrifikaciju ustanove prema standardima sigurnosti i kvaliteta u zdravstvu, po čemu postaje jedinstven među svim zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

Ovaj važan uspjeh potvrđen je Rješenjem o akreditaciji i certifikaciji izdatim od strane Upravnog odbora Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH.

Navedeni standardi promovišu novo javno zdravstvo čija je misija „zdravi ljudi u zdravoj zajednici“ a kroz promociju fizičkog i mentalnog zdravlja, prevenciju oboljenja, povreda i onesposobljenja. Zavodi za javno zdravstvo treba da budu prirodni lideri u razvoju uvezanog sistema javnog zdravlja. Kako Agencija ističe, zavodi imaju jedinstvenu odgovornost da provode i koordiniraju sve aktivnosti u implementaciji osnovnih usluga javnog zdravlja koje u konačnici dovode do unapređenja zdravlja u zajednici.

U procesu dokazivanja ispunjenosti standarda, komisija za vanjsku ocjenu, u sastavu Aida Kurtović i Muradif Šarić, su 18-19.07.2022. godine obavili vanjsku ocjenu Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB. Na završnom sastanku prisustvovali su direktor AKAZ-a dr. Salih Valjevac i Eldar Vuković koji su iskazali izrazito zadovoljstvo postignutim rezultatima.

Akreditacija, čije je zahtjeve Zavod u potpunosti ispunio, je zakonska obaveza za sve zdravstvene ustanove. Pored akreditacije ocjenjivani su i certifikacijski standardi. Iako je certifikacija dobrovoljan proces, nastojanja Zavoda za usavršavanjem vještina i znanja svojih zaposlenika s ciljem unaprjeđenja promocije zdravlja, sprječavanja pojave rizikofaktora za nastanak bolesti i povreda, očuvanja životne sredine i poboljšanja kvaliteta života, dovela je do 100% zadovoljenja u oblasti i certifikacijskih standarda.

Ovo je još jedan u nizu značajnih uspjeha koji je dokazao da je Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB vodeća ustanova u oblasti javnog zdravlja. Zavod je do sada uspješno implementirao i ISO standarde kvaliteta 9001:2015, ISO standarde zaštite životne sredine 14001:2015 i BAS EN ISO 17025:2018 standarde osposobljenosti za provođenje laboratorijskog ispitivanja.

Svi navedeni standardi potvrđuju kontinuirani kvalitet rada i požrtvovanost, kao i želju menadžmenta i zaposlenika za stalnim očuvanjem i unapređenjem zdravlja stanovništva. Putem organizovanih javnozdravstvenih aktivnosti Zavod inovativnim i kvalitetnim uslugama nastoji postići što bolju zdravstvenu zaštitu i unaprijediti zdravlje stanovništva na najviši mogući stepen.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU