15 C
Sarajevo
Utorak, 4 listopada, 2022

Zavod za javno zdravstvo SBK postigao još jedan uspjeh / Dodijeljena akreditacija i certifikat prema standardima sigurnosti i kvaliteta u zdravstvu

Izuzetnim angažmanom svojih zaposlenika Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB je postigao još jedan uspjeh, akreditaciju i cetrifikaciju ustanove prema standardima sigurnosti i kvaliteta u zdravstvu, po čemu postaje jedinstven među svim zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

Ovaj važan uspjeh potvrđen je Rješenjem o akreditaciji i certifikaciji izdatim od strane Upravnog odbora Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH.

Navedeni standardi promovišu novo javno zdravstvo čija je misija „zdravi ljudi u zdravoj zajednici“ a kroz promociju fizičkog i mentalnog zdravlja, prevenciju oboljenja, povreda i onesposobljenja. Zavodi za javno zdravstvo treba da budu prirodni lideri u razvoju uvezanog sistema javnog zdravlja. Kako Agencija ističe, zavodi imaju jedinstvenu odgovornost da provode i koordiniraju sve aktivnosti u implementaciji osnovnih usluga javnog zdravlja koje u konačnici dovode do unapređenja zdravlja u zajednici.

U procesu dokazivanja ispunjenosti standarda, komisija za vanjsku ocjenu, u sastavu Aida Kurtović i Muradif Šarić, su 18-19.07.2022. godine obavili vanjsku ocjenu Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB. Na završnom sastanku prisustvovali su direktor AKAZ-a dr. Salih Valjevac i Eldar Vuković koji su iskazali izrazito zadovoljstvo postignutim rezultatima.

  Poziv na javnu raspravu - Nacrt Uredbe o mirnom rješavanju radnih sporova u SBK

Akreditacija, čije je zahtjeve Zavod u potpunosti ispunio, je zakonska obaveza za sve zdravstvene ustanove. Pored akreditacije ocjenjivani su i certifikacijski standardi. Iako je certifikacija dobrovoljan proces, nastojanja Zavoda za usavršavanjem vještina i znanja svojih zaposlenika s ciljem unaprjeđenja promocije zdravlja, sprječavanja pojave rizikofaktora za nastanak bolesti i povreda, očuvanja životne sredine i poboljšanja kvaliteta života, dovela je do 100% zadovoljenja u oblasti i certifikacijskih standarda.

Ovo je još jedan u nizu značajnih uspjeha koji je dokazao da je Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB vodeća ustanova u oblasti javnog zdravlja. Zavod je do sada uspješno implementirao i ISO standarde kvaliteta 9001:2015, ISO standarde zaštite životne sredine 14001:2015 i BAS EN ISO 17025:2018 standarde osposobljenosti za provođenje laboratorijskog ispitivanja.

Svi navedeni standardi potvrđuju kontinuirani kvalitet rada i požrtvovanost, kao i želju menadžmenta i zaposlenika za stalnim očuvanjem i unapređenjem zdravlja stanovništva. Putem organizovanih javnozdravstvenih aktivnosti Zavod inovativnim i kvalitetnim uslugama nastoji postići što bolju zdravstvenu zaštitu i unaprijediti zdravlje stanovništva na najviši mogući stepen.

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU