Zavod zdravstvenog osiguranja inkasirao već 820.000 KM od prodaje zdravstvenih markica

Zdravstveni osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) do kraja marta imaju mogućnost kupovine zdravstvene markice, koja ih oslobađa plaćanja participacije za većinu usluga u javnim zdravstvenim ustanovama na području tog kantona – istakao je u izjavi za Fenu direktor ZZOZDK Omer Škaljo.

ZZOZDK, napominje Škaljo, zdravstvene markice prodaje od početka ove godine te je do 18. marta inkasirao 820.000 KM.

– To je veći iznos u odnosu na isti period prošle godine za 15.240 KM. Prošle je godine, naime, na taj dan od prodaje markica ukupan prihod iznosio 804.840 KM. Imajući u vidu da jenjava pandemija koronavirusa, nema razloga da produžavamo rok za kupnju markica i za april, kao što je to bio slučaj protekle dvije pandemijske godine. Zato sugrišemo da svi koji su zainteresovani, da do kraja ovog mjeseca izvrše uplatu te dobiju svoju markicu – napominje Škaljo.

Podvlači kako će 31. mart biti krajnji rok za kupovinu markice za 2022. godinu, a koja će, onda, vrijediti do 31. marta naredne godine, odnosno do onog datuma na koji je izvršena uplata markice za ovu godinu.

ZZOZDK, dodaje Škaljo, potpisao je ugovore o pružanju usluga zdravstvenim osiguranicima u 2022. godinu s Kantonalnom bolnicom Zenica i Općom bolnicom Tešanj, zatim s 12 domova zdravlja te četiri instituta i zavoda.

– Ugovori su potpisani nakon provedenog javnog konkursa i prvi smo zavod koji je u Federaciji Bosne i Hercegovine na ovakav način proveo javni poziv za sve zdravstvene ustanove na području ZDK, a u skladu s Zakonom o javnim nabavkama. U završnoj su fazi potpisivanje ugovora i sa univerzitetskim kliničkim centrima Sarajevo i Tuzla te Bayer klinikom iz Tuzle – najavljuje Škaljo.

Okončan je javni poziv za izbor ustanova za postupak biomedicinski potpomognute oplodnje, za koju se ove godine prijavilo sedam ustanova iz Sarajeva (PZU Poliklinika “Bona Dea IVF and Women Health Center”, PZU “New Life” i PZU “Bahceci Health Services BH”), Tuzle (PZU GP “Korak do života” i PZU Zavod za humanu reprodukciju “Dr. Balić”) Mostara (Poliklinika “Arbor Vitae dr. Sarić”) i Zenice (Odjel za humanu reprodukciju, menopauzu i estetsku ginekološku endokrinologiju Kantonalne bolnice Zenica).

– Bračnim smo parovima olakšali proces prijave pa će, sada, samo jedanput morati podnijeti zahtjev te neće morati dolaziti u ZZOZDK. Obrazac za prijavu imaju na web stranici, kao i uputstvo za prikupljanje relevantne dokumentacije za komisiju koja će odlučivati. Zavod će ih blagovremeno obavijestiti o statusu njihovog zahtjeva, odnosno da li ispunjavaju uslove za taj postupak. Zavod će pacijentice slati u sve ustanove koje su ispunile uslove – kaže Škaljo.

Napominje kako su u zadnjem kvartalu prošle godine, kada su donijeli odluku da će, umjesto refundacije troškova zdravstvenim osiguranicama, na ovakav način omogućiti pravo na postupak BMPO-e, imali potpisan ugovor samo sa jednom ustanovom- PZU GP “Korak do života” Tuzla. Sada su na javni poziv dobili više prijava zainteresiranih ustanova te su, napominje, sklopili ugovor sa svim ustanovama koje ispunjavaju uslove za obavljanje tog postupka.

ZZOZDK, napominje Škaljo, u 2022. godinu je ušao s 323.127 zdravstvenih osiguranika ili jedan posto manje nego u prošlu godinu. Naime, zadnjeg dana 2020. godine imali su 326.438 zdravstvenih osiguranika.

(FENA) M. L.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU