Završena višednevna edukacija kontrolora izbornih rezultata

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je danas završila višednevnu edukaciju kontrolora izbornih rezultata za Opće izbore 2022. godine.

Svaka izborna komisija osnovne izborne jedince, općinske, gradske i Izborna komisija Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, mora imati najmanje dva kontrolora izbornih rezultata i oni ih imenuju na period od pet godina.

Obuka je, u skladu sa Instrukcijom o obuci, testiranju i certificiranju kontrolora izbornih rezultata izbornih komisija osnovnih izbornih jedinica u BiH koju je Centralna izborna komisija BiH usvojila u junu 2022. godine, provedena putem Zoom platforme i obuhvatila je prikaz rada referenta za unos izbornih rezultata, supervizora izbornih rezultata i kontrolora izbornih rezultata na aplikaciji sa svim situacijama koje se mogu pojaviti i načinom djelovanja.

Polaznicima je na praktičan i teoretski način prezentiran način unosa i obrade izbornih rezultata u aplikaciju Jedinstveni informacioni izborni sistem sa ciljem da budu osposobljeni za samostalan rad na unosu i obradi izbornih rezultata.

Kontrolori prolaze obuku, zatim testiranja i oni koji zadovolje na provjeri znanja dobijaju certifikat koji potvrđuje da je kontrolor osposobljen za samostalno obavljanje zadataka.

Obuku je u ovoj fazi prošlo 286 kontrolora izbornih rezultata, saopćeno je iz CIK-a.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU