Zbog kršenja epidemioloških mjera inspekcija izdala 142.100 KM kazni

Tokom januara i februara 2022. inspekcijski organi na području FBiH izvršili su ukupno 2.675 inspekcijskih nadzora u okviru kojih je u slučajevima grubog kršenja epidemioloških mjera predviđeno izdavanje 85 prekršajnih naloga od ukupno 142.100 KM. 

Inspektori su subjektima nadzora kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera tokom januara i februara izrekli upravne mjere u vidu  517 rješenja o otklanjanju nedostataka.

Također, doneseno je 38 rješenja o zabrani rada fizičkim i pravnim licima, te 74 upozorenja radi otklanjanja nedostataka na licu mjesta.

Najveći broj sanitarnih nadzora tokom januara i februara izvršili su inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo i sanitarni inspektori Ministarstva zdravstva Srednjobosanskog kantona.

Od ukupnog broja inspekcijskih nadzora nad provođenjem higijensko-epidemioloških mjera iz naredbi kriznih štabova nadležnih ministarstava zdravstva, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove su u prethodna dva mjeseca izvršili  313 inspekcijskih nadzora u okviru kojih su utvrdili prekršaje koji podrazumijevaju izdavanje 12 prekršajnih naloga u iznosu 22.000 KM, te su izdali 39 rješenja o otklanjanju nedostataka, 38 rješenja o zabrani rada fizičkim licima i 74 upozorenja.

Učešće federalnih inspektora u kontroli provođenja higijensko-epidemioloških mjera na području FBiH nastavlja se u okviru zaduženja koja proizilaze iz važećih naredbi i propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz FUZIP-a.

(FENA) B. D.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU