Zbog lažne COVID potvrde za 100 eura pala i poznata operna pjevačica

Nekoliko desetaka građana priznalo je krivnju i s USKOK-om se sporazumno nagodilo pred Županijskim sudom u Zagrebu zbog kupovine lažnih COVID potvrda za 100 eura. Među njima je i 39-godišnja operna pjevačica Lana Kos koju se optužuje da je platila lažno cijepljenje kako bi dobila EU digitalnu COVID potvrdu, piše Jutarnji list.

Kos je priznala krivnju te joj je dosuđena uvjetna kazna od šest mjeseci s dvogodišnjim rokom kušnje, a ujedno mora platiti i 100 eura troškova sudskog postupka.

Optužena medicinska sestra Petra Rumiha navodno je organizirala ovu prijevaru, primajući mito za lažno upisivanje cijepljenja u informacijski sustav Ministarstva zdravstva. Ukupno je najmanje 226 ljudi platilo za lažne potvrde, a Rumiha je navodno zaradila najviše, prema sumnjama istražitelja.

Tražila upis cijepljenja

Naime, operna pjevačica je u rujnu 2021. tražila od Duje Š. da joj kod osobe ovlaštene za upis cijepljenja u informacijski sustav Ministarstva zdravstva, medicinske sestre Rumihe, riješi upis cijepljenja kako bi pribavila EU digitalnu covid potvrdu. Na valjanu potvrdu nije imala pravo jer nije bila cijepljena protiv covida-19.

Za tu uslugu je dala najmanje 100 eura, a sve je proslijeđeno Rumihi, sad već bivšoj medicinskoj sestri Doma zdravlja Zagreb-Zapad. Upravo Rumiha je stavila konačni ‘pečat‘ te upisala Kos u sustav 23. rujna 2021. na temelju čega je operna pjevačica dobila covid potvrdu u kojoj je bilo naznačeno da se protiv covida-19 dva puta cijepila 5. i 30. srpnja te godine.

Zaradili više od 26 tisuća eura

Inače, Kos se tijekom istrage branila šutnjom, a iz podataka Agencije za komercijalnu djelatnost o pribavljaju potvrde se vidi da je covid potvrdu preuzela preko sustava e-građani 1. listopada 2021. te ju je nakon pet mjeseci i upotrijebila prilikom prelaska državne granice jer ju je evidentirala Postaja aerodromske policije Pleso.

Medicinska sestra Rumiha optužena je da je s još 11 osoba u sastavu zločinačkog udruženja počinila kaznena djela primanja mita, naizgled je bila vođa te male manufakture. Dok su ostali imali podijeljene uloge te su osobno ili posredstvom drugih kontaktirali necijepljene, koji su im za tu uslugu po potvrdi davali najmanje 100 eura i tako zaradili 26.329,72 eura.

Iz pribavljenih podataka operatera MCS Grupa i Ministarstva zdravstva je vidljivo da je medicinska sestra, postavljena na čelo zločinačkog udruženja, od 17. svibnja do 15. studenog 2021. izvršila ukupno 3531 upisa cijepljenja, no većinu je odradila nakon 5. srpnja, kada je završila na bolovanju. U pretragama mobitela istražitelji su pronašli raznu dokumentaciju, ali i fotografije buntova novčanica iz koji su zaključili da su se članovi ekipe međusobno hvalili ostvarenom zaradom.dnevni.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU