Zbog neformiranja vlasti vrlo je teško prijeći s riječi na djela

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark istakao je u Banjoj Luci, tokom debate o izazovima i mogućnostima procesa pristupanja Evropskoj uniji, da je u situaciji neformiranja novih vlasti na nivou BiH, jednom od entiteta i pojedinih kantona vrlo teško prijeći s riječi na djela kada je u pitanju postizanje evropskih standarda u BiH.

Podsjetio je da je Evropska komisija dala svoje mišljenje o aplikaciji BiH, kojom je potvrdila da naša zemlja može postati članica, ali još mnogo stvari treba uraditi. Jedan od prioriteta je, kazao je Wigemark, usvajanje novog zakona o finansiranju političkih stranaka.

Sadašnji zakon će se, kaže, morati mijenjati te usaglasiti sa standardima EU.

Istakao je da je u situaciji neformiranja novih vlasti na nivou BiH, jednom od entiteta i pojedinih kantona vrlo teško preći s riječi na djela kada je u pitanju postizanje evropskih stnadarda u BiH.

“Međutim, i u takvim okolnostima ne postoji razlog da se već sada ne razgovara o prioritetima, kroz proces dijaloga”, rekao je Wigemark, koji je danas je u Banjoj Luci bio domaćin treće debate o izazovima i mogućnostima procesa pristupanja EU.

Podsjetio je da je Evropska komisija dala svoje mišljenje o aplikaciji BiH, kojom je potvrdila da naša zemlja može postati članica, ali još puno stvari treba uraditi.

“Želimo da čujemo od građana šta im predstavlja EU i da oni sami preduzmu inicijativu i iskoriste proces evropskih integracija za unaprijeđenje svog životnog standarda”, rekao je ambasador Wigemark.

Vjeruje da su građani zainteresirani za ekonomske teme, sigurnost i pitanja koja govore o boljoj budućnosti, a ne o temama koje dominiraju u političkom diskursu.

Kada su u pitanju izmjene i dopune bilo kojih propisa u RS ili FBiH, po pitanju policijskih oblasti, naglasio je da se mora imati na umu da je ova zemlja u jednoj fazi odnosa s EU, nakon podnošenja aplikacije za članstvo.

“Da bi se ostvarili dalji iskoraci, potrebno je da se svaki propis razmatra u kontekstu usklađenosti s evropskim standardima. Isto važi i za propise o policijskim snagama bilo gdje u BiH, RS ili nekom od kantona”, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

federalna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU