Zbog novih mjera na 15 dana: Forto priprema paket pomoći za ugostitelje


18.03.2021. 20:46 /
Izvor:
Akta.ba

Zbog drastično pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata, uz dozvoljenu dostavu hrane i pića i to od 20. marta 2021. godine u 5:00 sati.

Premijer Edin Forto poručio je da će Vlada KS odmah po usvajanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, a koji će se naći pred Skupštinom KS naredne sedmice, spremiti paket pomoći za poslovne subjekte kojima je zabranjen rad.

Dopunom ovog zakona utvrđuje se da će Vlada KS osigurati finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće na nivou FBiH za mjesece u 2021. godini za djelatnosti kojima je rad znatno otežan, a zbog posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Također je određeno da će Vlada, na prijedlog Ministarstva privrede KS, u roku od deset dana od dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti poseban akt, odnosno kriterije o postupku finansiranja plata.

“Ova izmjena zakona omogućava Vladi da isplati naknadu svim poslovnim subjektima kojima zabrani rad zbog pogoršane epidemiološke situacije”, rekao je ministar finansija KS Davor Čičić.Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU