Srijeda, 20 siječnja, 2021

Zbog prijetnji Lars-Gunaru Wigemarku i Gordani Tadić podignuta optužnica protiv Tuzlaka

- Oglašavanje -

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu za ugrožavanje osoba pod međunarodnom pravnom zaštitom i napad na službenu osobu institucija BiH u vršenju poslova sigurnosti

Optužnica se odnosi na prijetnje napadom na život i sigurnost nekadašnjeg šefa Misije EU u BiH, Lars Gunar Wigemarka, i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Ranka Petrovića (1990.) iz Tuzle.

“Optuženi se tereti da je, tokom mjeseca marta 2019. godine, putem izjava na internet portalu, sa internet adrese koju je koristio, uputio ozbiljne prijetnje za život osobe pod međunarodnom pravnom zaštitom, šefa Misije EU u BiH, Lars Gunar Wigemarka, kao i da je uputio ozbiljne prijetnje glavnoj tužiteljici Gordani Tadić, koja predstavlja i rukovodi Tužiteljstvo BiH i nalazi se pod 24 satnom policijskom zaštitom, pozivajući na njezino ubojstvo, što je kod navedenih izazvalo ozbiljan strah i uznemirenost, kao i uznemirenje javnosti”, saopćeno je.

- Oglašavanje -

Optuženi se tereti da je ugrozio osobu pod međunarodnom pravnom zaštitom, ozbiljnom prijetnjom da će napasti na njen život kao i ozbiljno prijetio da će napasti službenu osobu u institucijama Bosne i Hercegovine, čime je počinio kazneno djelo-Ugrožavanje osoba pod međunarodnopravnom zaštitom iz članka 192. i Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinitelja kaznenog djela iz članka 241b. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntportal.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

Zbog prijetnji Lars-Gunaru Wigemarku i Gordani Tadić podignuta optužnica protiv Tuzlaka
- Oglašavanje -Zbog prijetnji Lars-Gunaru Wigemarku i Gordani Tadić podignuta optužnica protiv Tuzlaka

IZDVAJAMO

Zbog prijetnji Lars-Gunaru Wigemarku i Gordani Tadić podignuta optužnica protiv Tuzlaka