Zbog zaštite izvorišta Sarajevsko polje, komisija će tražiti usklađivanje entiteskih zakona o vodama

Snabdijevanje pitkom vodom je nulti prioritet, a zaštita izvorišta od krucijalne važnosti za Kanton Sarajevo, stoga je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo donošenje Privremene odluke o zaštiti izvorišta “Sarajevsko polje” ocijenilo prioritetnom aktivnošću u Programu rada za 2022. godinu.

Shodno tome, formirana je Komisija kojoj je bio zadatak da pripremi Nacrt privremene odluke. Komisija je, nakon pet mjeseci aktivnog rada, pripremila nacrt i preporuke za zaštitu izvorišta. 

U izvještaju Komisije, kao prioritet navodi se zaštita izvorišta na cijelom slivu, odnosno na području oba entiteta, a kako je to trenutno nemoguće zbog neusklađenosti zakona i različitih institucionalnih nadležnosti u entitetima, Komisija je stava da se zakoni obavezno moraju uskladiti, kako bi bilo moguće provoditi daljnje prioritetne nulte aktivnosti prije samog donošenja Privremene odluke.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić kaže da je neophodno učiniti sve da se izvorište zaštiti, te je najavio da će Ministarstvo predložiti Vladi Kantona da uputi entitetskim vladama inicijativu za usklađivanje zakona o vodama.

– Pitka voda je apsolutni prioritet i kao takva nema alternativu zbog čega ćemo poduzeti sve neophodne mjere koje je Komisija preporučila kako bismo zaštitili izvorište – naglasio je ministar.

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU