Zbrinjavanje medicinskog otpada u UKC Tuzla u skladu sa zakonskim procedurama

Načelnik Sektora za higijensko-epidemiološki nadzor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla prof.dr.med.sci. Amer Čustović ističe kako su količine medicinskog otpada (maski, rukavica i druge zaštitne opreme) znatno povećane i u toj zdravstvenoj ustanovi sa povećanjem broja hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na COVID – 19.

Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kao i Radne grupe za upravljanje medicinskim otpadom, koja je pod okriljem Svjetske asocijacije za upravljanje otpadom (ISWA), sav otpad koji nastaje u vrijeme pandemije koronavirusa na “COV” odjeljenima smatra se infektivnim.

Stručnjaci iz raznih oblasti, ali i kompanije ističu važnost odgovornog i sigurnog upravljanja tim materijalom i potrebu da se ono unaprijedi u specifičnim uslovima kakvi su sada, ali i kad prođu izazovi koje je postavio COVID-19.

Zbrinjavanje medicinskog otpada u FBiH definirano je Zakonom o upravljanju otpadom FBiH i Pravilnikom o upravljanju medicinskim otpadom.

Upravljanje otpadom regulirano je i kantonalnim propisima, a poslove u upravljanju otpadom vrše Federalno i kantonalna ministarstva okoliša te kantonalna ministarstva zdravstva, s tim da je za odlaganje medicinskog otpada zadužen vlasnik medicinskog otpada, odnosno zdravstvena ustanova.

Čustović ističe da se u UKC Tuzla sav medicinski otpad na mjestu nastanka odlaže u odgovarajuću ambalažu i to zaštitna odijela se odlažu u crvene vreće za infektivni otpad koje dostavlja firma koja vrši krajnje zbrinjavanje infektivnog otpada.

  • Maske i rukavice na mjestu nastanka se odlažu u kante od čvrste plastike za infektivni otpad u kojima je postavljena crvena vreća a koje također dostavlja firma koja na osnovu ugovora vrši krajnje zbrinjavanje infektivnog otpada – izjavio je dr. Čustović Feni.

S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije u Tuzlanskom kantonu, menadžment Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla donio je odluku da od danas, 24.juna 2020.godine, narednih 14 dana prekida sa izvođenjem elektivnih (hladnih) operativnih zahvata.

Rad u specijalističko konsultativnim ambulantama ostaje organizovan na način da rade od 8.00 do 20.00 sati, tako da se zakazivanje pacijenata na prve postoperativne ili posthospitalne preglede vrši u odgovarajućim terminima tokom cijelog dana.

Iz UKC Tuzla apeluju na pacijente da su u obavezi prilikom prolaska kroz trijažne punktove na ulazu u UKC Tuzla imati odgovarajuću zaštitnu opremu (masku i rukavice), održavanja propisane fizičke distance gdje je to moguće, kao i izbjegavanje okupljanja u većim grupama.

Menadžment UKC Tuzla će i dalje pratiti epidemiološku situaciju u TK i uz saglasnost Ministarstva zdravstva TK donositi naredne odluke. (Fena)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU