ZDK će refundirati troškove nabavke lijeka Tocilizumab svim osiguranicima


Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona refundirat će troškove nabavke lijeka Tocilizumab – Actemra svim osiguranim licima koji su lijek nabavili iz vlastitih sredstava, saopćeno je iz Zavoda.

Rezultat je ovo dogovora Ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK i to nakon što su usklađeni bolnički protokoli Kantonalne Bolnice Zenica i Opće bolnice Tešanj.

“Mi smo to sa menadžmentima bolnica uspješno završili, išli smo sa zahtjevom prema fondu zdravstvenog osiguranja i mislim da će to već sutra u toku sutrašnjeg dana biti riješeno i ovaj lijek biti na usluzi našim pacijenitma”, kazao je ministar zdravstva Adnan Jupić.

Lijek će se primjenjivati isključivo za pacijente sa teškom kliničkom slikom koji su na bolničkom liječenju uz jasno definirane kriterijume o čemu će odlučivati zdravstvena struka.

“Uz vrlo jasne indikacije struka će donijeti jasne kriterijume kome pripada taj lijek i u kojoj dozi će se davati,i onda će takvi pacijenti koji ga dobiju imati pravo na refundaciju, ako neko baš bude insistirao mimo mišljenja struke onda je to druga priča to je već lični zahtjev”, naglašavao je ranije prim.dr. Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Zahtjev za refundaciju se podnosi nadležnim poslovnicama Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK uz prilaganje originalnih apotekarskih računa i Odluke o liječenju pacijenata sa ovim lijekom. Pravo na refundaciju troškova samo će imati pacijenti koji budu kupovali lijek od 15.04.2021. godine dok neće biti moguća refundacija ranijih nabavki.

“Neće se moći primjenjivati retroatkivno za ranije slučajeve pošto smo imali obavezu da ustanovimo protokole lijeka koji je na bolničkim listama, u proteklom periodu ljudi nisu mogli uraditi jer nismo imali protokole”, zaključio je Adnan Jupić.

federalna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU