ZDK: Usvojenim rebalansom budžet za 2019. godinu uvećan na 358 miliona KM

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas po skraćenom postupku rebalans budžeta za 2019. godinu, koji je uvećan za dva miliona pa sada budžet tog kantona iznosi 358 miliona KM. Budžet za ovu godine usvojen je krajem marta na iznos od oko 356 miliona KM.

-Povećani su javni prihodi, posebno prihodi od indirektnog oporezivanja i poreza na dohodak. Prihodi od poreza, u odnosu na plan, povećani su za 9.182.000 KM.

Bilo je planirano i kreditno zaduženje, koje je trebalo da pokrije budžetski deficit. Ono je, slijedom povećanja prihoda od poreza, ostvareno u manjem iznosu, a neznatno su povećani i rashodi- kazao je ministar finansija u Vladi ZDK Josip Lovrić.

On je napomenuo kako su razlog za reblans budžeta bili i pojedinačni zahtjevi od budžetskih korisnika za preraspodjelu sredstava, o čemu je saglasnost davala i Vlada ZDK.

Lovrić je istakao da je već kreiran budžet za 2020. godinu, za koji čekaju saglasnost Federalnog ministarstva finansija, a i taj bi budžet mogao biti usvojen po skraćenom postupku.

Vlada ZDK, kaže Lovrić, još nije odlučila da li će budžet za 2020. godinu pred zastupnike Skupštine ZDK do kraja godine uputiti u formi Nacrta ili Prijedloga.

-Budžet će biti uvećan u odnosu na ovu godinu. U svakom će slučaju biti veći od 360 miliona KM- najavio je ministar Lovrić.

Zastupnici su, na inicijativu Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK, većinom glasova „za“ naknadno u dnevni red uvrstili i Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK.

Kako je objasnio ministar MUP-a Dario Pekić, razlog za predložene izmjene je činjenica da nisu imali dovoljno vremena da izrade kvalitetan zakon pa su, kao i za ovu godinu, tražili odgodu implementacije aktuelnog Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK i za 2020. godinu, što će omogućiti isplatu plaća zaposlenicima tog ministarstva.

Pekić je najavio kako će već u prvoj polovici iduće godine biti pripremljen novi zakon, o kojem će se izjasniti i zastupnici na na nekoj od sjednica Skupštine ZDK.

Usvojene su i izmjene Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK (ZZOZDK), čiji je budžet uvećan za 8.887.227 KM pa sada iznosi 201.259.880 KM.

Taj je dokument usvojen i uz zaključak koji je predložio zastupnik SDP-a i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK iz reda Srba Mladen Simić, a tim se zaključkom nalaže obaveza sankcionisanja i procesuiranja direktora javnih ustanova i preduzeća za izgubljene sudske sporove sa svojim zaposlenicima.

-Moraju jednom i direktori da shvate da ne mogu davati otkaze kako oni hoće i kršiti Zakon o radu- poručio je Simić.

On je napomenuo kako je takav zaključak predložio zbog ignorantskog odnosa pojedinih direktora, upravo u ZZOZDK, „na dobronamjerna upozorenja da se ne ulazi u sudske sporove čiji je ishod unaprijed bio poznat“, ali da ga je, nakon današnje rasprave o tom zaključku, odlučio proširiti svoj zaključak te zatražiti sankcije za sve rukovodeće kadrove u javnom sektoru u ingerenciji Vlade ZDK-a.

Zbog toga, napomenuo je Simić, zaposlenici koji su nelegalno dobili otkaze o radu, sudskim putem traže zaštitu svojih prava te da im u većini slučajeva budu isplaćene zaostale plaće za period u kojem nisu radili, odnosno u kojem su bili spriječeni da rade.

Sa dnevnog reda ove, 16. sjednice povučena je rasprava o Izvještaju o poslovanju Javnog preuzeća “Šumsko-privredno društvo ZDK”.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU