4 C
Sarajevo
Subota, 3 prosinca, 2022

Zeleni ključ’ uručen Sarajevo Film Festivalu

Simboličnim uručenjem ‘zelenog ključa’ direktora Porschea BH Senada Olovčića direktoru Sarajevo Film Festivala Jovanu Marjanoviću ozvaničen je početak saradnje Porschea BH i Sarajevo Film Festivala. Zeleni ključ simbolizira ključeve za električna vozila (zelenu energiju), koja će od ove godine biti uključena u Festival i saradnju s ciljem osiguranja čišćeg grada za vrijeme Festivala.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što će kompanija Porsche Bosna i Hercegovina biti partner Sarajevo Film Festivala i veoma nas raduje predstojeća saradnja i inicijativa za energetsku odgovornost. Nova strategija uprave Sarajevo Film Festivala i prelazak na zelenu energiju potaknula nas je da podržimo ovaj najznačajniji kulturni događaj u našoj zemlji stavljajući na raspolaganje ukupno 8 električnih i 2 hibridna vozila. Kao kompanija ulažemo velike napore u implementaciju elektromobilnosti u BiH i ovo je još jedan korak na tom putu. Koristeći električna i hibridna vozila Volkswagen grupacije, među kojima su Porsche Taycan, Audi e-tron, Volkswagen ID3 i ID4, te SEAT Tarraco hybrid i VW Tiguan hybrid, spriječit ćemo da između 20 i 25 tona CO2 tokom trajanja Sarajevo Film Festivala bude emitovano u zrak koji dišemo. Ponosni smo što doprinosimo dekarbonizaciji Sarajevo Film Festivala i boljoj kvaliteti zraka u našem gradu“, naglasio je Senad Olovčić, direktor kompanije Porsche BH. Strategija Volkswagen koncerna do 2030. godine predviđa da će 70% evropskih automobila biti elektrificirani.

  Vraća se Lancia Delta, ali ovog puta isključivo na struju

Inače, kompanija Porsche BH je već mnogo godina prepoznata kao kompanija koja podržava kulturu, sport, obrazovanje i generalno dobrobit društvene zajednice.

”Sarajevo Film Festival je već prije pokrenuo ekološku inicijativu Green Festival, u okviru koje uvodi ekološke mjere s ciljem smanjenja negativnog utjecaja na životnu sredinu i podizanja svijesti o značaju ekološki odgovornog ponašanja. Ove godine, zahvaljujući našem novom partneru Porscheu, korištenjem električnih i hibridnih vozila, imat ćemo za 50 posto manje emitiranje CO2. To znači čišći zrak u našem gradu. Naš je cilj, nadamo se do sljedećeg Festivala, nulta stopa onečišćenja i čišći zrak za našu publiku i za sve nas. Naravno, mi smo filmski festival, pa je planirano i niz programskih aktivnosti u cilju povećanja ekološke osviještenosti: panel diskusije u kojima filmski profesionalci i savjetnici za zaštitu životne sredine zagovaraju ekološke politike koje će filmsku industriju učiniti ekološki odgovornijom. Cilj Sarajevo Film Festivala je postati ‘net zero festival’, uvođenjem eko mjera koje će motivisati i druge segmente industrije transporta na uvođenje eko mjera – avio prevoz, željeznice i dr. Radujemo se zajedničkom radu na unapređenju zaštite očuvanja okoliša”, rekao je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

  Debitovao Pininfarina Battista – električni hiperautomobil od 1.900 "konja" (FOTO/VIDEO)

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022.

The post Zeleni ključ’ uručen Sarajevo Film Festivalu appeared first on Prvi BH auto magazin.

auto.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU