Zemlje izvoznice nafte postupno povećavaju opskrbu svijeta naftom – TNTPortal

Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini partneri predvođeni Rusijom odlučili su postupno povećati opskrbu u sljedećim mjesecima nakon apela Washingtona da cijene ostanu pristupačne za potrošače.

OPEC+ je i prije pandemije koronavirua ograničavao opskrbu kako bi podupro cijene i spustio zalihe na petogodišnji prosjek. Pandemija je teško pogodila potražnju, pa su odlučili produljiti sporazum o ograničenju opskrbe kako bi je prilagodili smanjenoj potrošnji.

Početak kampanje cijepljenja protiv covida 19 i naznake gospodarskog oporavka od koronakrize potaknuli su ih da već početkom godine blago povećaju opskrbu tržište, ali novi val pandemije prisilio ih je na oprezno balansiranje.

Skupina se u četvrtak dogovorila da će u svibnju i lipnju smanjiti ograničenja proizvodnje za po 350 tisuća barela dnevno, te za dodatnih 400 tisuća barela dnevno u srpnju.

Iranski ministar nafte Bidžan Zanganeh potvrdio je da će grupa do srpnja povećati proizvodnju za ukupno 1,1 milijun barela dnevno.

Saudijska Arabija odvojeno je najavila da će do srpnja postupno normalizirati proizvodnju koju trenutno smanjuje za milijun barela dnevno.

OPEC+ u travnju smanjuje opskrbu za nešto manje od sedam milijuna barela dnevno, a u svibnju trebao bi je prema jučerašnjem sporazumu ograničavati za nešto više od 6,5 milijuna barela dnevno.

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz Bin Salman opisao je dogovor o povećanju proizvodnje kao “vrlo konzervativnu mjeru”, napomenuvši da bi se proizvodnja još mogla prilagoditi na sljedećem sastanku 28. travnja.

Naglasio je da će Saudijska Arabija u svibnju povećati proizvodnju za 250 tisuća barela dnevno, te za 350 tisuća dnevno u lipnju i 400 tisuća dnevno u srpnju, čime će u potpunosti normalizirati proizvodnju.

“Ponovno smo potvrdili da je međunarodna suradnja važna da se potrošačima osiguraju pristupačni i pouzdani izvori energije”, objavila je na Twitteru nova američka tajnica za energiju Jennifer Granholm nakon telefonskog razgovora sa saudijskim ministrom.

Vijest o razgovoru vremenski se poklopila s naznakama promjene smjera neformalnih rasprava članica OPEC+, primjećuje Reuters, napominjući da su delegati grupe nekoliko dana prije sastanka procjenjivali da vjerojatno neće značajnije mijenjati opskrbu.

Potražnja za energentima oslabila je zbog trećeg vala pandemije koronavirusa, isticali su, da bi 24 sata prije početka sastanka izvori rekli da se rasprava preusmjerila na mogućnost povećanja proizvodnje jer je američka dužnosnika prva u javnosti komentirala cijene nafte.

Saudijski ministar naglasio je pak da na odluku grupe nisu utjecali razgovori s američkim dužnosnicima ni drugim državama potrošačima.

Bivši američki predsjednik Donald Trump koristio je svoj utjecaj na Rijad, zahtijevajući prilagodbu politike. Kabinet novog američkog predsjednika Joea Bidena do se ovog tjedna suzdržavao od takvog pristupa, napominje Reuters.

TNTPortal

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU