Ženama je uvijek hladnije nego muškarcima, otkrivamo razlog

Nisu žene umislile da se smrzavaju dok je njihovim muškim kolegama vruće. Naučnici otkrili da postoje naučni razlozi zbog kojih je ženama uvijek hladnije.

  1. Žene imaju višu tjelesnu temperaturu od muškaraca

Istraživanje urađeno na Univerzitetu u Merilendu i objavljeno u JAMA Network utvrdilo je da, iako tjelesna temperatura varira od osobe do osobe i iz dana u dan, tjelesna temperatura žena je stalno viša od temperature muškaraca.

Bilo logično zaključiti kako je upravo zato ženama uvijek toplije, ali začudo to nije tako. Kad se tijelo navikne na toplo, hladniji zrak se čini još hladnijim.

  1. Problem je ozbiljniji uz hormonsku kontracepciju

Žene koje koriste hormonsku kontracepciju imaju još višu tjelesnu temperaturu. Hormoni utiču na tjelesnu temperaturu i blago je povećavaju, mada to ne mora da se i primjeti.

  1. Žene imaju hladnije ekstremitete od muškaraca

Sigurno ste već primjetili da su mnogim ženama dlanovi i stopala često naročito hladni.

To je potvrdila i studija objavljena u američkom medicinskom časopisu The Lancet, čiji rezultati pokazuju da su ženske ruke i noge hladnije od muških i to za nekoliko stepeni, piše Krstarica.com.

A ako osjećate hladnoću ekstremiteta, male su šanse da će vam ostatku tijela biti toplo.

  1. Žene imaju sporiji metabolizam od muškaraca

Prema članku objavljenom u časopisu Journal of Applied Physiology, metabolička stopa muškaraca je za oko 23 posto veća nego metabolička stopa žena.

Brzina kojom sagorevate hranu utiče i na proces zagrevanja tela, pa je upravo sporiji metabolizam i razlog zašto su ženska tela hladnija od muških, prenose mediji.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU