2 C
Sarajevo
Utorak, 6 prosinca, 2022

Zenica domaćin edukacije dječijih anesteziologa iz cijele BiH

Zenica će u posljednjem kvartalu ove godine biti domaćin edukacije i tečaja za ljekare specijaliste i specijalizante iz cijele Bosne i Hercegovine, kojeg priprema Ljekarska komora Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji sa Svjetskom asocijacijom društava anesteziologa (WFSA).

Posljednjih desetak mjeseci traju pregovori i dogovori da se u Bosni i Hercegovini, konkretno u Zenici, održi edukacija iz oblasti pedijatrijske/dječije anestezije, za ljekare specijaliste i specijalizante anesteziologije sa reanimatologijom i terapijom bola, kao i specijalizante.

Naime, jedini dječiji anesteziolog u Federaciji BIH, zaposlenica Kantonalne bolnice Zenica je inače i jedini član Organizacionog odbora međunarodne asocijacija WFSA iz naše države. Ona je na sličnoj edukaciji, koja se obavlja po planu i smjernicama WFSA, bila prije šest godina. Ljekarska komora ovog Kantona postaće prvi kolektivni partner WFSA u našoj državi.

Planirano je da teorijski dio ove tromjesečne nastave, radi lakšeg pristupa, bude obavljen online, dok će se praktični dio obuke, u trajanju od tri do četiri sedmice, potom obaviti u Zenici, u Kantonalnoj bolnici.

Među najavljenim predavačima su dr. Norifumi Kuratani, Šef anestezije Dječijeg medicinskog centra u Saitami (Japan), prof. Zehra Serpil Ustalar Odsjeka za anesteziologiju i reanimaciju na Univerzitetu Acibadem u Istanbulu (Turska) i prof.dr. Dušica Simić, sa Univerzitetske dječije klinike Tiršova u Beogradu (Srbija) .

  MUP KS poziva građane da pomognu u lociranju osumnjičenog za ubistvo u Otesu

Tokom realizacije ovog projekta planirano je i da se liste za čekanje u KBZ za operativne zahvate pedijatrijske populacije smanje, a troje najbolje ocijenjenih ljekara nastaviće edukaciju u Turskoj, iz oblasti torakalne i kardiovaskularne dječije anestezije. 

Svi zainteresirani ljekari  mogu se prijaviti Ljekarskoj komori za ovu besplatnu edukaciju, koja će donijeti novi kvalitet bh. zdravstvu.

Partneri WFSA i Ljekarske komore Zeničko-dobojskog kantona u ovom projektu su Kantonalna bolnica Zenica, Udruženje doktora medicine anesteziologa-reanimatologa u FBiH, Ministarstvo zdravstva ZDK, Medicinski fakultet Univerziteta Zenica, Ljekarska komora FBiH i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

INZ

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU