14.8 C
Sarajevo
Utorak, 21 rujna, 2021

Zenica i BBI Banka osigurali 20 miliona KM kredita za podršku privrednicima

Današnjim potpisivanjem Ugovora o poslovnoj saradnji između Grada Zenica i BBI banke, privredni subjekti iz tog grada već četvrtu godinu zaredom imat će na raspolaganju povoljna kreditna sredstva, koja će ove godine dosegnuti iznos veći i od 20 miliona konvertibilnih maraka.

Grad Zenica se obavezao da će, za realizaciju ovog sporazuma, izdvojiti 100.000 KM za subvencioniranje troškova profitne marže.

-Odmah krećemo s objavom javnog poziva mikro, malim i srednjim preduzećima. Maksimalan iznos sredstava koji se može koristiti je 400.000 KM po jednom privrednom subjektu, a period korištenja je 12 do 48 mjeseci – kazala je v. d. predsjednica Uprave BBI Banke Emina Šišić, koja je napomenula kako se krediti mogu koristiti za tekuća, trajna obrtna i investiciona sredstva.

Administrativne procedure između Banke i Grada Zenica, napominje Šišić, idu brzo i jednostavno, ali je na privrednicima da se „što prije prijave i kompletiraju svoju dokumentaciju“. Do sada je, napominje, bilo kašnjenja od strane privrednika u prikupljanju dokumentacije, ali da sada svi imaju više iskustva te se nada da će i realizacija kredita biti brza.

-Raznim metodama, raznim alatima pokušavamo oživiti privredu ovog grada i mladim ljudima dati šansu da uspiju, kao i postojećim firmama. Radi se o preko 20 miliona KM beskamatnih sredstava, koja privredni subjekti na teritoriju grada mogu dobiti za svoja obrtna sredstva… Nije mali iznos – kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je istakao kako je od dosadašnje saradnje bilo „velikog efekta“.

Najbolji efekti su, podvlači, vidljivi u Poslovnoj zoni Zenica 1, gdje trenutno radi 1.600 ljudi i egzistira 49 kompanija.

-Na sve načine pokušavamo pomoći svojoj privredi. Ovom gradu treba čist zrak i trebaju radna mjesta. Za čist zrak ćemo se izboriti na drugi način, a za radna mjesta je ovo jedna od metoda – ističe Kasumović.

- Oglašavanje - zenica i bbi banka osigurali 20 miliona km kredita za podršku privrednicima

Napominje kako su prošle sedmice, za nabavku sredstava za rad, podijelili 100.000 KM grant sredstava za mala i srednja preduzeća te obrte.

Sutra će, najavljuje, u sklopu projekta „Prvi biznis u gradu“ također „podijeliti 100.000 KM“, čime se „želi ljude inicirati“ da pokrenu privatne biznise.

zenica i bbi banka osigurali 20 miliona km kredita za podršku privrednicima
Zenica i BBI Banka osigurali 20 miliona KM kredita za podršku privrednicima
zenica i bbi banka osigurali 20 miliona km kredita za podršku privrednicima
Zenica i BBI Banka osigurali 20 miliona KM kredita za podršku privrednicima

(FENA) M.B.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima