1.6 C
Sarajevo
Utorak, 29 studenoga, 2022

ZENICA: Obilježena 833. godišnjica potpisivanja Povelje Kulina bana

Nizom prigodnih programa, Forum građana Zenice obilježava 833. godišnjicu potpisivanja Povelje Kulina bana. U okviru tih aktivnosti danas je održan i kulturno-historijski program u parku Kulina bana u Zenici.

Današnji važan historijski datum za državu Bosnu i Hercegovinu 29. august kada je 1189. godine bosanski ban Kulin potpisao Povelju, tradicionalno su obilježili u Forumu građana Zenica, koji ove godine obilježavaju i 30 godina svog postojanja i rada. U parku Kulina bana pored stadiona Bilino polje organizirali su kulturno-historijski program. Intoniranjem himne, emitiranjem tonskog zapisa Povelje Kulina bana, koja je napisana na bosančici prije 833 godine, prisutnima se obratio i potpredsjednik Foruma građana Zenice Mirsad Mujkić, a sa kratkim historijskim osvrtom, na srednjovjekovnu Bosnu i vladavinu Kulina bana, obratio se i prof.dr. Dževad Drino.

Povelja Kulina bana predstavlja raritetan dokument bh povijesti iz više razloga: prvo, to je najstariji državni dokument koji govori o državi BiH. Drugo, taj dokument je u kategoriji najstarijih dokumenata Južnih Slavena, uopšte. On je drugi dokument po starosti. S tog aspekta je značajan, ne samo za BiH i regiju, nego i za kompletan etno-lingvistički korpus Južnih Slavena“.

  "Steel trail Zenica - Prva zelena trka u regionu" na Smetovima 26./27. marta

U muzičko-poetskom programu su učestvovali mališani JU Predškolski odgoj i obrazovanje, glumica BNP-a Sabina Kulenović i mladi bariton iz Zenice Ahmed Juhić. (E. S.)

The post ZENICA: Obilježena 833. godišnjica potpisivanja Povelje Kulina bana appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU