Zenica – Otvoren Centar za digitalizaciju u metalskom sektoru centralne Bosne

Centar za digitalizaciju, inovacije i konkurentnost metalne industrije regije centralna Bosna (CeDICo), koji je danas otvoren na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici (UNZE), predstavlja sjajan primjer zatvaranja trokuta između javnih vlasti, privrede i obrazovnih institucija – istakao je ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona prof. dr. Spahija Kozlić.

-Ako pogledate misiju UNZE-a, onda ćete vidjeti da je jedan od zadataka upravo i servisiranje zajednice. Ne samo na polju tržišta, odnosno privrede, nego i generalno – istakao je ministar Kozlić, koji je dodao da ovim UNZE i Ekonomski fakultet u Zenici ispunjavaju „uvjete za razvitak zajednice“.

Dekan Ekonomskog fakulteta Zenica i voditelj projekta prof. dr. Alaudin Brkić smatra da raelizacija projekta i otvaranje Centra predstavljaju početak zagovaranja procesa uvođenja inovacija digitalizacije u segmentu metalne industrije. To je, ističe, značajan izazov.

-Naši donatori, Evropska unija i Vlada Savezne Republike Njemačke, prepoznali su našu ideju i viziju da unaprijedimo ovaj sektor. Sljedeći određene izazove i savremene tendencije u digitalnoj transformaciji poslovanja, koja neminovno iziskuje značajno ulaganje u tehnološke transfere i primjenu savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija, zasnovanih na specifičnim znanjima. Upravo ovaj centar, kroz svoja tri odjela: za inovacije, digitalizaciju i konkurentnost, imat će za cilj da radi na poboljšanju pozicije naših izvozno orjentiranih kompanija – najavio je Brkić.

Potpredsjednik Privredne komore Fedracije Bosne i Hercegovine Mirsad Jašarspahić podsjetio je da su, u cilju uspostavljanja ovog centra, prije nešto više od godinu dana ušla u partnerski odnos s Ekonomskim fakultetom u Zenici te privrednim komorama ZDK-a i Srednjebosanskog kantona.

-Naše članice koje funkcioniraju kroz udruženja u privrednim komorama bit će korisnici ovog centra. Ovo je izuzetan primjer kako u budućnosti sve kompanije, iz različitih sektora, kroz ovakve centre mogu da nadomjeste nedostatak nekih svojih kapaciteta – kazao je Jašarspahić, koji je izrazio zadovoljstvo što su sudjelovali u projektu.

Podsjetio je i kako upravo danas, sat vremena prije otvaranja Centra u Zenici, na nivou Evropske unije formiran Centar za inovativnost – Inovativni savjet EU-a, koji za narednih šest godina ima budžet od 10 milijardi eura te da su svi akteri koji su sudjelovali na projektu uspostave „CeDICo“ na ispravnom putu.

Dekan Pravnog fakluteta i asistent na projektu prof. dr. Enes Bikić istakao je da je projekt koji se bavi inovacijama, digitalizacijom i konkurencijom osnova svakog društva za njegov razvoj te da je zbog toga otvaranje ovog centra jako važno. Pravni fakultet će se, napominje, baviti pravnim pitanjima, jer je potrebno sačiniti analize pravnih akata u BiH i s tim u vezi saradnje s EU.

-Jedna od bitnih stavki u ovom projektu, jeste, svakako, zaštita ličnih podataka, što je temelj u EU. Mi ćemo pokušati da napravimo brošuru, obzirom da će se raditi o digitalnoj berzi rada. Moramo tačno da istražimo i da vidimo koji su podaci lične prirode koje je moguće objavljivati i da budu dostupni za širu javnost – podvukao je Bikić.

Direktor Tvornice alata Bugojno Fahrija Tihak napomenuo je kako će se benefit projekta za njegovo preduzeću ogledati u osiguranju „potrebnih ulaznih podataka“, a koji su jedan od osnovnih faktora za planiranje i start proizvodnje.

-Tvornica alata je specifična proizvodnja, jer je svaki naš proizvod prototip za sebe. Mi nismo serijska proizvodnja pa da uzmemo jedne parametre, koje koristimo više puta, nego svakodnevno, i to više puta, moramo koristiti parametre iz ovog programa – ističe Tihak.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 736.129 KM, od čega 535.929 KM finansira Evropska unija u okviru projekta EU4Business. Centar će, napomenuo je profesor Brkić, vezati konsultante, ali i zaposliti mlade i perspektivne kadrove koji će pružati usluge zbog kojih je i osnovan za područje ZDK-a i SBK-a.

FENA

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU