Zenica razočarana: Dijele 30 miliona KM kliničkim centrima, a našoj bolnici ni marku

Odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da univerzitetsko-kliničim centrima čiji je osnivač Federacija BiH dodijeli 30 miliona KM za borbu protiv koronavirusa izazvala je brojne reakcije, posebno Zeničana, koji nisu dobili ni 1 KM, a za razliku od drugih gradova imaju četiri slučaja koronavirusa.

Ovakva odluka Vlade Federacije BiH izazvala je brojne reakcije javnosti, ali i vodečih ljudi kantonalnih bolnica u FBiH koji su poduzeli brojne aktivnosti s ciljem pružanja pomoći osobama zaraženim s koronavirusom, ali i zaštite drugih pacijenata.

Tako je Kantonalna bolnica u Zenici već ranije napravila izolatorij, izmjestila određene odjele u Stacionaru, a Odjel oftamologije u zgradi bolnice premjestila na Odjel otorinolaringologije kako bi napravili operacione sale i sale za porođaj pacijenata zaraženih koronavirusom.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac za Klix.ba je kazao da je razočaran što Vlada FBiH uz ovo odluku nije donijela i odluku o odobravanju sredstava i kantonalnim bolnicama.

“Mi pokrivamo stanovništvo od 400.000 stanovnika, veliki broj naših stanovnika radi u rizičnim područjima, najvećim brojem baš u Italiji i dolaze iz tog područja. Svakodnevno smo izloženi sa mogućim širenjem epidemije. Kantonalna bolnica Zenica i krizni štab je dobio pohvale od Federalnog kriznog štaba i mjere. Prvi pacijenti su se pojavili u našem kantonu i zbrinuti su kako treba. Reorganizovali smo se i sve doveli do toga da smo spremni primiti te pacijente, ali i da ne ugrozimo druge pacijente i osoblje”, kazao je Skomorac.

Dodao je da su dobili namjenska sredstva od Vlade ZDK i to oko 400.000 KM za zaštitnu opremu, posebno za zdravstvene radnike, što je najbitniji cilj.

“Mi smo iz naših sredstava predvidjeli 500.000 KM za zaštitnu opremu, pa ne imali para od drugih nivoa vlasti mi smo planirali tu opremu nabaviti. Ipak, očekujemo podšrku Federalne vlade jer epidemija ne zna za granice kantona, ni Federacije BiH i glavna bitka se vodi na niovu primarne zdravstvene zaštite u smislu izolacije, nadzora, evidentiranja i educiranja, a onda u kantonalnim bolnicama koje su prve linije odbrane. Ako nemamo sve što nam treba i što je bitno, onda je borba prilično upitna i šta će iz toga proslijediti. Ovom prilikom upućujem apel, poziv i zahtjev Federalnoj vladi da nam pomogne jer ako se bude pomagalo samo kliničkim centrima ne znam kako će se ovo završiti”, dodao je Skomorac.

Zeničanin Eldin Vrače, zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, u izjavi za Klix.ba je kazao da je odluka o dodjeli 30 miliona KM samo kliničkim centrima u Sarajevu, Tuzli i Mostaru ponižavajuća.

“Ovakva odluka je u najmanju ruku ponižavajuća za sve građane koji dolaze sa područja SBK, ZDK i USK. Izražavam protest za ovakvu sramotnu i nepromišljenu odluku Vlade FBiH, kao da građani Zenice, Travnika i Bihaća ne pune taj isti budžet. Zahtijevati ćemo novce prema nižim nivoima vlasti, kantonima, kako bi građani Zenice, Travnika, Bihaća imali zdravstveni sistem kakav zaslužuju, bez bilo kakvog oblika diskriminacije”, kazao je Vrače.

Pacijenti s koronavirusom osim u Zenici, otkriveni su i u Bihaću, Tešnju, Orašju i Mostaru u FBiH, dok su u RS-u pozitivni pacijenti iz Laktaša, Čelinca, Srpca, Banja Luke, Prnjavora, Modriće.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU