Zeničani i ove godine organizirali ‘Šetnju za Srebrenicu’ u čast žrtava genocida

U potpunoj tišini i nekoliko stotina metara dugoj koloni, građani Zenice zaputili su se i ove godine sa Trga Alija Izetbegović centralnim ulicama tog grada u “Šetnju za Srebrenicu”.

Zeničani se i na ovaj način prisjećaju 8.372 žrtve enklava Srebrenica i Žepa, koje su, iako su tada bile pod zaštitom Ujedinjenih nacija, 11. jula 1995. godine pod raznim okolnostima stradali u genocidu kojeg su počinile policija i vojska Republike Srpske.

Nekoliko hiljada stanovnika tog grada tog je jula raseljeno po Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

  • Na nama je dužnost da opominjemo i da se prisjećamo genocida. Da slobodno kažemo da je genocid. Na koncu, da o svim žrtvama prethodne agresije govorimo, ali da razlikujemo one žrtve koje su, ipak, stradale u genocidu i organizovanim zločinačkim poduhvatima, i one koje su rezultat sporadične i ekscesne aktivnosti i sa druge strane – kazao je profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Zenica Ajdin Huseinspahić.

Današnjom podjelom informativnih letaka te naljepnica s natpisom: “Never forget SREBRENICA 8372…”, napominje Huseinspahić, javnost tog grada “žele upoznati sa svim onim što je prethodilo genocidu”.

  • Ne zaboravimo da nije genocid samo odgovornost vojno-političkog vrha entiteta Republika Srpska, nego je to odgovornost i akademskog, intelektualnog i vjerskog vrha Srbije i onog što je Srbija podržavala u toku nastanka te kvazitvorevine entiteta RS, koji je, eto, legaliziran u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Cilj je da ukažemo na cjelokupni historijski kontekst onog što se 1995. godine dogodilo, a naravno da i upozorimo da se nikom nikada više ne dogodi ovakvo što te da alarmiramo svjetsku javnost, neovisno gdje se šta desilo, da Ukrajini prijete iste stvari; da se u Siriji, Palestini…dešavaju iste stvari – poručio je Huseinspahić.

Sve zastave na Spomen-obilježju “Kameni spavač”, na kojem su ispisana imena poginulih u Zenici u proteklom ratu, danas su podignute samo do polovine jarbola.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU