Zeničani odali počast ubijenima u genocidu u Srebrenici

Skoro četiri hiljade Zeničanki i Zeničana mirnom šetnjom ulicama ovog grada odali su počast ubijenim u genocidu koji se desio u Srebrenici. Mirna šetnja je organizovana u sklopu obilježavanja 27. godišnjice jednog od najstrašnijih genocida na ovim prostorima.

Današnji masovni skup kao podrška našoj braći šehidima Srebrenice, njihovim porodicama, najbolji su znak da ćemo biti zajedno, da se genocid nikada neće zaboraviti. Poruka koja je danas poslana to zorno kazuje. Drago mi je da je svijest Bošnjaka iz dana u dan, iz godine u godinu sve snažnija i da svi ljudi svijeta to uviđaju. Srebrenica je ujedinila sve ljude svijeta i molim Boga da nikada, nikome i nikada se ne ponovi Srebrenica“, kazao je hafiz Sead Šahinović.

Od 2015. godine mirnu šetnju ulicama Zenice organizuje Asocijacija mladih SDA Zenica. Predsjednica ove Asocijacije kaže da je svake godine sve veći broj učesnika šetnje.

Ovom šetnjom mi poručujemo da Zenica zaboraviti neće. Važno je čuvati ove događaje i održati kontinuitet u organiziranju kako bi se mlađim generacijama prenijela poruka i jasna slika šta se zaista desilo u Srebenici te 1995. godine. Mi ovom šetnjom šaljemo opomenu, prvenstveno nama svima, a onda i svijetu da zaboraviti ne smijemo“, kazala je Zerina Krehmić – Softić predsjednica Asocijacije mladih SDA Zenica.

Nakon šetnje, hafiz Šahinović je proučio dovu, a na spomen-obilježju Kameni spavač položeno je svijeće. (N. G.)

zeničani odali počast ubijenima u genocidu u srebrenici

The post Zeničani odali počast ubijenima u genocidu u Srebrenici appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU