Zenički Eko-forum domaćin konferencije o okolišnom zakonodavstvu u BiH

Zenički Eko-forum domaćin je današnje konferencije „Okolišno zakonodavstvo u BiH – Koliko smo napredovali na putu prema Evropskoj uniji?“, tokom koje će biti prezentiran Izvještaj iz sjene II, koji sačinjava podatke o stvarnom stanju okolišnog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini.

Bit će predstavljen i rad Partnerstva 27 za BiH, koje je dio koalicije koja okuplja udruženja iz zemalja regije, kao i kontekst Evropske unije u oblasti okoliša te zvanični izvještaj Evropske komisije o napretku BiH u prenosu evropske pravne stečevine u oblasti okoliša.

– Izvještaj, po meni, pokazuje da ima određenog napretka u određenim oblastima. Poglavlje 27 obuhvata nekoliko oblasti: Horizontalno zakonodavstvo, Vode, Zagađenje vazduha, Kvalitet vazduha, Industrijsko zagađenje, Zaštita prirode, Buka iz okoliša… To su poglavlja koja smo mi obradili i za koje smo imali kapaciteta. Pored toga postoje i oblasti Hemija i Otpad, za koje trenutno nismo imali kapaciteta.

U odnosu na prvi izvještaj, novina u ovom izvještaju je da smo kako-tako obradili i poglavlje Buka. Napredak se može vidjeti u pojedinim oblastima, kao što je Horizontalno zakonodavstvo, a, koliko vidim, počinje da se zahuktava priča oko zaštite prirode i zaštićenih područja kojih ima svakim danom sve više. Međutim, ima još dosta toga da se radi – istakao je u izjavi za medije Ratko Pilipović, predstavnik Centra za životnu sredinu Banjaluka, koji je i jedan od autora Izvještaja iz sjene II za BiH.

Goran Sekulić, predstvnik Svjetske organizacije za prirodu WWF Adria, napomenuo je kako je na konferenciji u Zenici “više kao predstavnik regionalnih mreža organizacija, kao što je Partnerstvo 27”.

Podvukao je kako u svakoj od zemalja zapadnog Balkana postoji jedna ovakva mreže, koja se zove Koalicija 27 ili Partnerstvo 27, a koje, u stvari, “predstavljaju mrežu nevladinih organizacija koje su fokusirane na proces pristupanja EU u oblasti zaštite životne sredine”. Mreže postoje u Albaniji, na Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori i BiH.

– Svaka od ovih naših zajedničkih platformi izrađuje ovakve izvještaje. Ovo je drugi izvještaj u BiH, a u Crnoj Gori i Srbiji imamo više izvještaja. U Srbiji se sada priprema već deveti izvještaj. Nije cilj ovih izvještaja samo ukazivati na greške i probleme, nego, na neki način, podstići vlade i društvo u djelini da se bave rješavanjem pitanja životne sredine – istakao je Sekulić.

Dodao je kako su svoj izvještaj već izradili i u Albaniji, a da se uskoro očekuje da će biti gotov i izvještaj za Kosovo.

– Sljedeći, logičan korak bit će povezivanje ovih platformi. Mi smo već oformili jednu regionalnu mrežu koalicije partnerstva koje se bave pitanjima životne sredine u procesu pristupanja EU. Mislim da je to jako važno. Znamo da i na nivou vlada postoji koordinacija – kazao je Sekulić.

Važan je, podvlači, dokument Zelena agenda, odnosno Sofijska deklaracija, koje su potpisale vlade svih zemalja regije, koje sve imaju slične probleme – zaštićena područja, ilegalna izgradnja, neodržive izgradnje, zagađen vazduh, nizak procenat otpadnih voda koje se prerađuju…

EU, podsjetio je Sekulić, traži uspostavljanje Evropske ekološke mreže “Natura 2000”, u čemu se kasni te je nužno da se taj proces značajno unaprijedi. 

– Spori smo i u strateškim zakonskim dokumentima, vezanim za klimatske promjene, ublažavanje klimatskih promjena. To je, također, oblast u kojoj dosta zaostajemo – istakao je Sekulić.  

Koaliciju Partnerstvo 27 za BiH čini pet nevladinih organizacija: Aarhus centar Sarajevo, WWF Adria u BiH, Eko forum Zenica, Centar za životnu sredinu Banjaluka i Centar za energiju i ekologiju Tuzla.

(FENA) H. D.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU