15 C
Sarajevo
Petak, 9 prosinca, 2022

Zenički javni vrtići novu pedagošku godinu započeli s 390 upisane djece u pet vrtića

Nova pedagoška godina u Javnoj ustanovi Predškolski odgoj i obrazovanje počela je prvog dana septembra, kada zadnjih nekoliko godina kalendarski počinje i školska godina za osnovce i srednjoškolce u Zeničko-dobojskom kantonu.

Zbog velikog interesovanja građana za smještaj djece u zeničke javne vrtiće, kako ističe direktorica Jasmina Gasal, još uvijek rade na formiranju grupa te rasporedu radnika po potrebi posla.

-Broj djece u grupama formiramo po pedagoškim standardima i normativima, a mjesta u grupama ima još malo, tako da roditelji koji su zainteresovani za smještaj u naše vrtiće treba što hitnije reaguju i podnesu zahtjev za upis. Poslije dvije pandemijske godine, u kojima su nas propisane mjere uveliko ograničile u radu, uticale na broj djece u vrtićima i finansijski ugrozile, vraćamo se u normalne tokove rada te planiramo određene programske aktivnosti koje će osvježiti rad i djeci boravak učiniti ugodnijim i zanimljivijim – kazala je u razgovoru za Fenu direktorica Gasal.

U pet javnih zeničkih vrtića, dodaje, trenutno boravi 390 djece uzrasta od šest mjeseci do šest godina.

-U vrtiću ‘Pčelica’ i ove godine je organizovan rad do 19.30 sati, a u navedenom vrtiću od ove godine imamo i grupu produženog boravka za djecu školskog uzrasta koji pohađaju OŠ ‘Meša Selimović’, a sve zbog prostornih i kadrovskih uslova u tom vrtiću. Ako broj djece bude veći od prostornih kapaciteta kojima trenutno raspolažemo, postoji mogućnost ponovnog stavljanja u rad i vrtića ‘Sead Škrgo’ u Radakovu te ‘Lipe’ u Travničkoj ulici. Trenutno se pripremamo za rekonstrukciju ravnog krova i interijera vrtića ‘Radost’, koji je jedini od naših vrtića koji nije renoviran – navodi Gasal.

  Gradonačelnik Kasumović čestitao Vaskrs

U protekla tri mjeseca realizovan je program “Ljeto u vrtiću“, u sklopu kojeg su realizirali mnoštvo sadržaja odgojno-obrazovnog rada te kojima su svojim učešćem veliki i značajan doprinos dali i roditelji.

-Takav vid saradnje je izuzetno važan za psiho-fizički razvoj djeteta i utiče na učvršćivanje njegove uloge u društvu, odnosno u aktivnom učestvovanju u radno-igrovnim aktivnostima u vrtiću – podvlači Gasal.

Cijene boravka djece u zeničkim javnim vrtićima razlikuju se po programima i dužini boravka. Tako je cijena za cjelodnevni boravak (jaslice i vrtić) 200, za poludnevni (jaslice i vrtić) 160, za produženi boravak u vrtiću “Pčelica“ (jaslice i vrtić) 230, za produženi boravak za djecu školskog uzrasta 200, a za program “Leptir“ tokom kojeg djeca u vrtićima borave dva puta sedmično po 2,5 sata, cijena iznosi 50 KM.

Roditelji koji imaju dvoje ili više djece u vrtićima ostvaruju popust na cijenu usluge od 20 posto.

(FENA) L. A.

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU