Zenički KŠC proslavio svoj Dan


Na blagdan Obraćenja Sv. Pavla, 25. siječnja, istoimeni je Katolički školski centar u Zenici proslavio svoj Dan. Svetu misu u crkvi Sv. Ilije, nakon koje je uslijedila svečana akademija, predslavio je vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić,piše Nedjelja.ba.

U crkvenom zdanju, koje je nacionalni spomenik BiH izgrađen 1910. prema projektu Josipa Vancaša i stavljen pod nebesku zaštitu Sv. Ilije, a nalazi se tik do zgrade škole KŠC-a, okupilo se mnoštvo učenika, djelatnika i prijatelja ove odgojno-obrazovne ustanove.

Uz nadbiskupa koncelebriralo je 18 svećenika, među kojima su bili: ravnatelj vlč. Vlatko Rosić i župnik fra Marko Kepić koji je na početku u kratkim crticama govorio o povijesti župe, odnosno dolasku sestara Klanjateljica Krvi Kristove u Zenicu u kolovozu 1903. na poziv tadašnjeg župnika fra Filipa Dujmušića koji je zemljište u središtu Zenice za buduću crkvu kupio od izvijesnoga Osmanage Mehmedića, dok drugi nitko nije htio prodati. 

Čestitao je sestrama 120. obljetnicu njihova djelovanja u ovoj vjerničkoj zajednici te iskazao pozdrave i dobrodošlicu nazočnima, poglavito nadbiskupu Tomi.

Na putu obraćenja 

U prigodnoj homiliji mons. Vukšić je govorio o važnosti obraćenja i, baš poput Pavla, ustrajnosti u tom obraćenju. Kazao je kako je tu riječ o trajnom obraćenju, što je slučaj i kod drugih svetaca, te se jedino tako može ispravno živjeti kršćanska duhovnost. “Nije moguće prakticirati kršćansku duhovnost u životu bez barem početnog obraćenja i bez ponavljanja, usprkos padovima. Moguće ju je živjeti samo u stanju obraćenja. Taj događaj i stanje koga se sjećamo svaki put na početku sv. mise je vrjednota koja je silno važna. To je poduhvat vjerojatno teži nego li ijedan drugi, stoga treba željeti i ustrajati na tom putu poput Pavla jer, na autentičan način naviještati Evanđelje po svem svijetu, moguće je samo iz stanja obraćena srca, iz trajne želje da se bude sličan Isusu i svetcima koji su se njemu suobličili”, posvijestio je vrhbosanski nadbiskup zahvalivši na kraju onima koji su “više od stoljeća ovdje molili za milost obraćenja, i obraćeni svjedočili ljudima ovoga kraja Isusovo Evanđelje”, a posebice sestrama za 120 godina njihove službe.

Na kraju mise nazočnima se obratio ravnatelj Rosić uputivši riječi zahvale zaslužnima za organizaciju proslave.

Misno slavlje pjevanjem i sviranjem animirao je školski zbor pod ravnanjem prof. Davorina Bošnjakovića.

zenički kšc proslavio svoj dan zenički kšc proslavio svoj dan zenički kšc proslavio svoj dan zenički kšc proslavio svoj dan zenički kšc proslavio svoj dan

Nadahnjivati se primjerom Sv. Pavla

Poslije mise, proslava je nastavljena u amfiteatru škole. Nazočne goste, među kojima su bili ravnatelji i predstavnici ostalih Katoličkih školskih centara u BiH, pozdravio je vlč. Rosić koji je, uz ostalo, istaknuo kako je blagdan obraćenja Sv. Pavla prigoda zahvaliti Bogu za sva dobročinstva kojima obasipa ovaj Centar, ali i proslaviti sve uspjehe ove odgojno-obrazovne ustanove. „Prigoda je to i zastati i promisliti jesmo li još ostali na pravome putu, ili smo se negdje uz put izgubili u bespućima ovozemaljskoga života (…) Jer dok mlade ljude učimo idealima, moramo se odreći svojih zabluda koje nam priječe biti slobodni ljudi. Sv. Pavao je primjerom svoga života a napose svojim poslanicama, pokazao što znači biti potpuno slobodan od svega ovozemaljskoga i pripadati samo Bogu, a davati se u službu čovjeku“, rekao je ravnatelj te naglasio kako, nadahnjujući se na primjeru apostola Pavla, valja promicati vrjednote: ljubav prema Bogu, bratu čovjeku i Domovini. „Stoga koliko se god teško činilo i koliko god nam nedostajalo razloga za optimizam u današnjem vremenu i prostoru, potrebno je pronaći snage, ako ne zbog nas samih, onda svakako zbog naših učenika, kojima je potrebna naša pomoć i zaštita“, poručio je vlč. Rosić uputivši zahvalu svima koji su doprinijeli proslavi Dana zeničkog KŠC-a.Uslijedili su glazbeni i scenski nastupi učenika: Maje Adilović na gitari i Ajlin-Annam Isaković na klaviru te predstava Izvan granica sigurnosti u izvedbi učenika osnovne škole a pod vodstvom nastavnice Janje Jaković. Osim njih tijekom akademije nastupili su još: mažoretkinje pod stručnim vodstvom prof. Lidije Solo te zbor pod ravnanjem prof. Bošnjakovića.

Na kraju je nadbiskup Tomo uručio prigodne darove djelatnicama koje odlaze u mirovinu: profesorici kemije Oliveri Zubak te spremačici Gordani Babić. 

Nakon svečanosti, koja je zaključena pjesmom Beliver banda Imagine Dragons u izvedbi Nore SarajlićTamare Stijović i Minje Mijatović te mažoretkinja, uslijedio je domjenak za zvanice u prostorijama škole. Nazočni su također mogli pogledati izložbu koju su pripremile Klanjateljice Krvi Kristove u prihodi 120. obljetnice dolaska njihove družbe u Zenicu.

Inače, Katolički školski centar Sv. Pavao u Zenici osnovan je 1995., kao drugi po redu u Sustavu katoličkih škola za Europu na teritoriju BiH. Nastao je na temelju Klostera i škole Sv. Pavla sestara Klanjateljica Krvi Kristove. U njemu od početka djeluju Osnovna škola i Gimnazija, koje trenutno pohađa više od 600 učenika.

centralna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU