1 C
Sarajevo
Nedjelja, 2 travnja, 2023

Zenički muzej na vrijeme prekoračio prag 21. stoljeća i uspješno odgovorio krizi

Uprkos otežanim okolnostima u radu zbog pandemije koronavirusa, Javna ustanova Muzej grada Zenice uspio je prošle godine realizirati većinu planiranih projekata, a uz pomoć gradske uprave nadomjestili su izostanak očekivane zarade zbog mjera zaštite te zabrane posjete muzejskim izložbama, izjavio je za Fenu direktor te ustanove Adnadin Jašarević.

Napominje kako su, ipak, zadržali i razvili saradnju s međunarodnim organizacijama “Evropsko kulturno naslijeđe”, “Balkanska mreža muzeja”, “Fondacija zapadni Balkan” i Evropske unije.

– Osoblje muzeja trenutno realizira dva međunarodna projekta –  “Drevni Iliri” i “Tinkering and Making for Human Rights”, a dovršili smo i IPA REG projekat “Forrtress Reinvented”, koji se tiče revitalizacije tvrđave Vranduk. Uz pomenute projekte, pripremamo i domaće projekte kao što su “Bilo je časno živjeti sa Titom”, Muzejski kutak “Poruke u mozaicima”, “Od Kulina bana i dobrijeh dana”… Provodimo i istraživanje o zeničkoj književnoj sceni, zeničkim medijima, industrijalizaciji Zenice, a obezbjeđujemo i uključivanje osoba s posebnim potrebama u muzejske aktivnosti, odnosno.približavanje muzejskih sadržaja i njima – ističe Jašarević.

Prošle su godine, kaže, posebnu pažnju posvetili digitalizaciji glavnog muzejskog salona, koji raspolaže sa 12 televizora i tri touch screen kompjutera ‘all-in-one’.

– Sve izložbe, od aprila prošle godine, predstavljene u ovom salonu bile su u full HD rezoluciji. Nema više printanja, dakle, nepotrebnih troškova. Ovakav pristup omogućava nam i relativno laku razmjenu programa sa drugim muzejima u Evropi, koncepta koji smo planirali za Evropske gradove kulture – kaže Jašarević.

Muzej, ističe, priprema instalacije i za multimedijalnu promociju naše baštine u tvrđavi Vranduk.

– Prilagodili smo se pandemiji postavljajući nove aktivne platforme na mreži, uz oficijelnu stranicu muzeja, na Facebooku Muzej grada Zenice i Planet Europa, na instagramu te You Tubeu, koje koristimo ne samo za predstavljanje naših izložbi, knjiga, događanja, već i naših partnera u zemlji i inozemstvu. Naravno, nismo zanemarili zaštitu spomenika kulture. Organizirali smo radove na sanaciji oštećenog južnog bedema u tvrđavi Vranduk, koji su uspješno dovršeni – podsjeća Jašarević.

Podršku u realizaciji tog važnog posla pružili su Grad Zenica, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Federalno ministarstvo kulture i sporta te Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona. Pripremaju, ističe, radove na zgradi zeničke sinagoge, koja služi za aktivnosti Muzeja.

– Srećom, zahvaljujući i našem dugogodišnjem predanom radu, Muzej grada Zenice prekoračio je prag 21. stoljeća na vrijeme, kako bi se mogao suprotstaviti pandemiji Covid-19, a koja je u potpunosti promijenila način na koji živimo. Revitalizacija kulturne baštine, u svrhu njene aktuealizacije kao žive baštine te bolje korištenje iste u razvoju turističkih potencijala uz pomoć savremene tehnologije, audio-vizuelnih medija, jedan je od osnovnih programskih ciljeva našeg muzeja – ističe Jašarević.

Predmeti sačuvani i izloženi u galerijama “moraju pričati priče”, a to, podvlači, “neće moći ako im ne pomognemo”.

– Naše priče iz davnine nisu samo odštampane u formi oskudnih legendi. I ne trebaju biti. Mi dopuštamo da progovore uz pomoć kompjutera, televizora, tableta… Produciramo dokumentarne filmove, multimedijalne izložbe, lako razumljive ne samo u domenu naše kulture, bez obzira na nivo obrazovanja posjetilaca, nego i van okvira koje državne granice postavljaju – kaže Jašarević.

Napominje da su ovi sadržaji koji “pričaju kako staru, tako i novu priču o Bosni” dostupni, ne samo u muzejskim salonima, nego i na četiri internet portala te u devet izdanja edicije “Tragovima bosanskog kraljevstva”, za koju su pisali svi značajni autori iz regiona.

– Dodamo li u ovu priču prvi album srednjovjekovne muzike produciran u historiji Bosne i Hercegovine, jasno je što želimo reći: Naš muzej ne djeluje samo unutar zidova zgrade te je, stoga, spremno prekoračio i zidove koje nam je postavila pandemija – podvlači Jašarević.

FENA

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU