Zenički osnovci najuspješniji na literarnom konkursu “Mladi pisci ZDK”

Literarni radovi zeničkih osnovaca Almedine Čelenke, Harisa Telalovića i Zejne Bakunić, proglašeni su za najbolje na konkursu u sklopu projekta „Mladi pisci Zeničko-dobojskog kantona“ u organizaciji Udruženja za kulturu „Kontrast“ iz Tešnja – potvrdila je u izjavi za Fenu predsjednica tog udruženja, magistrica komunikologije Umihana Krilčević-Omerović.

Čelenka je učenica devetog razreda OŠ „Enver Čolaković“, Telalović devetog razreda privatne škole „Prva osnovna Montessori škola“, a Bakunić šestog razreda OŠ „Skender Kulenović“, svi iz Zenice. Pravo učešća na konkursu imali su osnovci od šestog do devetog razreda škola iz ZDK-a, a na javni poziv pristigli su radovi više od 200 djece. Konkurs su podržali Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, Grad Visoko te još nekoliko privatnih preduzeća i pojedinaca.

-Žiri je, osim tri najbolja rada, odabrao 50 radova koji su u konačnici ušli i u zbirku koja će nositi naziv „Mladi pisci ZDK“.

To je prva zbirka takvog karaktera, mogu slobodno reći, ne samo u ZDK nego i u Bosni i Hercegovini. Zbirka je trenutno u procesu štampanja i očekujemo da će polovinom naredne sedmice biti završeno njeno štampanje, a do kraja mjeseca ćemo podijeliti nagrade – najavljuje Krilčević-Omerović.

Svi autori, čiji su radovi ušli u zbirku, kaže Krilčević-Omerović, dobit će po jedan primjerak zbirke, a tri prvorangirana rada bit će nagrađena i novčano.

Doktorica humanističkih nauka iz područja književnosti Melida Travančić, koja je s Krilčević-Omerović te slikaricom Mirelom Kulović koja živi i radi u američkom Bostonu, prije godinu i po dana i osnovala to tešanjsko udruženje, objašnjava kako su konkursom bili zadali pet tema.

-Međutim, djeca su odgovorila na one najkreativnije: Misterija školske biblioteke, Šta mi je drvo šapnulo, Prijateljstvo i zvijezda…

Njihovi radovi pokazuju ne samo da djeca žele pisati i da su zainteresirani za pisanje, nego da žele i čitati. Pokazuju i izuzetnu kreativnost, otvaraju vrata školskih biblioteka, a u fokus tekstova stavljaju i druge pročitane knjige. To nam govori koliko djeca i čitaju- podvlači Travančić.

Djeca su u svojim radovima, ističe, tako maštoviti da oživljavaju „jedan potpuno drugi i drugačiji svijet mašte te i nas, starije, uvode u njega“. Pokazali su i da im puno znače prijatelji, književnost, pisanje i čitanje knjiga.

-Radovi bili su inovativni, originalni, maštoviti i kreativni, ali primili smo i desetine radova koji nisu ispunjavali uvjete konkursa, odnosno koji su bili prepisani s interneta. Samim tim nisu ušlu u konkurenciju- kaže Travančić.

Krilčević-Omerović podvlači kako su u fokus postavili djecu od šestog do devetog razreda s područja cijelog kantona te da nema nijedne općine ni grada, odakle im nisu bili pristigli radovi.

-Projekat je, ujedno, i naš doprinos da zaštitimo bosanskohercegovačku kulturu, jer, kako je rečeno: Ako želite uništiti kulturu, ne morate spaliti knjige. Dovoljno je, samo, da se one ne čitaju! Na ovaj način želimo potaknuti djecu da pišu, ali i da više čitaju- kaže Krilčević-Omerović.

Udruženje, ističe, fokus djelovanja usmjerava na mlade talente, koji nemaju puno šanse kod velikih ustanova za kulturu, poput centara, biblioteka…

Mladim umjetnicima, napominje Travančić, pomažu svojom stručnošću, govorom o knjizi ili pisanjem recenzija pa su, tako, prošle godine podržali izdavanje romana „Fokus“, 15-godišnje književnice i slikarke Lejle Skule iz Općine Doboj Jug.

Sudjelovali su na brojnim kulturnim manifestacijama u BiH te za kratko vrijeme postali prepoznatljivi u BiH i inostranstvu, a podršku su, u nekim svojim projektima, dobile i od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU